Dijaspora traži bojkot izbora, lideri ignorišu

U Demokratskom savezu Mehmeda Bardhija, jedinoj partiji koja je podržala današnji protest, smatraju da se odluka o bojkotu može donijeti tek nakon ozbiljnih analiza
7 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2014. 08:30h

Većina albanskih stranaka protivi se bojkotu lokalnih izbora u Podgorici, iako na tome insistiraju predstavnici dijaspore u SAD i pojedinih nevladinih organizcija.

Iako će na sjutrašnjem protestu u Tuzima, koji organizuje Demokratski forum za integracije, biti upućen poziv albanskim partijama da bojkotuju lokalne izbore 25. maja, većina lidera je za sada ravnodušna prema tom predlogu.

Dok je Demokratska unija Albanaca u Tuzima načelno već dogovorila koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, u ostalim partijama nisu skloni bojkotu majskih izbora.

U Demokratskom savezu Mehmeda Bardhija, jedinoj partiji koja je podržala današnji protest, smatraju da se odluka o bojkotu može donijeti tek nakon ozbiljnih analiza.

“Djelimični bojkot, koji podrazumijeva neizlazak na izbore za Gradsku opštinu smatramo neefikasnim rješenjem za zaštitu interesa Malesije. Ipak, ostavljamo otvorenom mogućnost za reviziju te odluke, ukoliko je to zajednički stav svih albanskih partija”, navode u Demokratskom savezu.

Dok lider Građanske inicijative Vaselj Siništaj za sada jedini otvoreno poziva na bojkot izbora u Tuzima i zajedničku albansku listu za izbore u Podgorici, u Albanskoj alternativi Đerđa Camaja tvrde da će njihovi potezi zavisiti od usvojanja zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim se Tuzima daje status opštine u okviru Glavnog grada.

Ukoliko zakon ne bude usvojen 22. aprila, u AA tvrde da će napustiti vladajuću koaliciju.

“Bojkot izbora u Tuzima i zajednička lista za podgorički parlament je glupost bez presedana onih koji znaju da su u najboljem slučaju prepolovili podršku”, tvrde u AA, dok predstavnici svih uticajnih organizacija dijaspore u SAD traže da se albansko pitanje u Crnoj Gori rješava bojkotom i protestima. Oni su podržali današnji protest u Tuzima zbog nezadovoljstva položajem Albanaca.

Bonus video: