Vlahović: Nepotrebno nacionalno već pomirenje u vezi sa stavom o državi

Vlahović je u odbacio spekulacije da je DPS osnovala njegovu CDU i poručio da će samostalno izaći na izbore kao autentična partija
63 pregleda 28 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.04.2014. 14:05h

Suštinske podjele u Crnoj Gori nisu nacionalnog karaktera, a do pomirenja bi trebalo da se dođe iz jednog cilja i jedne vrijednosti, važnije od svega drugog – države Crne Gore i odnosa prema njoj, poručio je diplomata Miodrag Vlahović.

Prvi šef diplomatije u nezavisnoj Crnoj Gori, bivši ambasador u Vašingtonu Miodrag Vlahović vraća se u politiku kao predsjednik Crnogorske demokratske unije.

Na povratak ga je, kako je kazao gostujući u emisiji "Živa istina", navelo to da bi promovisao vrijednosti i ciljeve koji su marginalizovani.

"Referendum nije bio dovoljan sam po sebi", naglašava Vlahović i smatra da je nakon 2006. došlo do usporavanja procesa koje je trebalo ubrzati.

"Umjesto da dođe do vraćanja nekih vrijednosti, njihove revitalizacije, po kojima Crna Gora treba da se prepoznaje, došlo je do svođenja crnogorske politike, uključujući državnu, na narodski definisano kao otaljavanje posla".

Među tim pitanjima posebno izdvaja identiteska, koja dovodi u vezu sa obrazovanjem, a navodi i da su se socijalni i ekonomski problemi nagomilali. Postoji želja da se, kako kaže Vlahović, podrži Crna Gora.

"Kako god o sebi da mislimo o tom etničkom smislu ili kako god da shvatamo pitanje nacionalnog pripadništva, ipak, lojalnost i pripadnost ovoj zajednici, želja da se ova zajednica podrži i promoviše, mora ili trebalo bi da bude vraćeno".

U Crnoj Gori nema potrebe za nacionalnim pomirenjem jer, objašnjava Vlahović, suštinska podjela nije nacionalnog karaktera.

"U Manifestu crnogorskih demokrata, navodeno je da smo svi ovdje zajedno, ravnopravni i svoj na svome", ističe Vlahović i dodaje da je problem odnos prema državi.

"Razlika je u tome kakav je osjećaj i kakv je odnos prema onome što je Crna Gora i koji su njeni autentični interesi, da li su ti interesi važniji od svih drugih interesa. Nama je ovdje potrebno razumijevanje i pomirenje između svih nas a propo jedne vrijednosti i cilja ili motivacije koja se zove Crna Gora. Oko toga treba da se mirimo".

Vlahović je podsjetio na slavlje nakon pobjede koalicije DF-a i SNP-a na izborima u Beranama kada se vijorila srpska zastava a skandiralo se: Ovo je Srbija. Tada je, kaže, očekivao reakciju lidera koja je izostala.

Vlahović je u odbacio spekulacije da je DPS osnovala njegovu CDU i poručio da će samostalno izaći na izbore kao autentična partija.

Sa vladajućom koalicijom ali i dijelom opozicije dijeli makar jednu težnju – članstvo u NATO. Optimista je kada je posrijedi poziv.

"U ovom trenutku, naše šanse su malo veće da budemo pozvani nego da ne budemo".

Vlahovićev cilj bio je, kako je kazao, da Crna Gora uđe u NATO do 2010., znači, za vrijeme dok je bio ambasador u Sjedinjenim državama.

Sastanak potpredsjednika SAD Džoa Bajdena sa premijerom Milom Đukanovićem ocjenjuje kao dobar i poručuje da bi ga valjalo iskoristiti.

Bonus video: