MANS: Brutalno se krši zakon, prednjači Daliborka Pejović

“Dakle, konkurs za 71 radno mjesto je u samo nekoliko dana, suprotno zakonu raspisan u državnim i lokalnim organima”
407 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 18:40h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je prijave Državnoj izbornoj komisiji (DIK) protiv državnih i lokalnih organa zbog kršenja zabrane zapošljavanja u 71 slučaju i Zavoda za zapošljavanje koji je omogućio takvo oglašavanje. Programski direktor MANS-a Vuk Maraš, rekao je da je prošlo samo devet dana od kada su raspisani lokalni izbori u Crnoj Gori i da već postoje brutalna kršenja Zakona o finansiranju političkih partija, odnosno njegovog dijela koji se odnosi na ponašanja u predizbornoj kampanji.

On je na konferenciji za novinare o izbornim zloupotrebama koje su do sada identifikovane i procesuirane, uoči lokalnih izbora koji će biti održani 25. maja, rekao da je MANS za samo devet dana identifikovao kršenje zabrane zapošljavanja u 71 slučaju.

“Dakle, konkurs za 71 radno mjesto je u samo nekoliko dana, suprotno zakonu raspisan u državnim i lokalnim organima”, rekao je Maraš.

Prednjači Daliborka PejovićOn je podsjetio da Zakon o finansiranju političkih partija propisuje, kada su u pitanju lokalni izbori koji pokrivaju više od 20 odsto populacije Crne Gore, da je zapošljavanje zabranjeno u državi i u svim jedinicama lokalne samouprave. Prema riječima Maraša, u tri od tih 71 slučaja prednjači Montenegroerlajns koji je objavio konkurs za 12 radnih mjesta. “Što ne čudi, imajući u vidu da se je čelu te institucije Daliborka Pejović, jedna od aktera afere Snimak”, naveo je on. Maraš je kazao da je ZIKS raspisao oglas za 11 radnih mjesta, osnovne škole u Podgorici za ukupno deset, osnovne škole u Baru za osam, Ministarstvo vanjskih poslova šest i srednja stručna škola u Rožajama tri radna mjesta. Po dva mjesta raspisali su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Policijska akademija, Dom zdravlja i Muzička škola u Kolašinu, i Ministarstvo poljoprivrede, a po jedno Ministarstvo ekonomije, Željeznička infrastruktura, Ministarsvo održivog razvoja, Uprava za sprječavanje novca, Rekreativni centar u Baru, bjelopoljska bolnica, kolašinski vodovod, po jedna osnovna škola iz Danilovgrada i Pljevalja, i Glavni grad.“Krenulo se sa zloupotrebom zakona i na lokalnom i državnom nivou jednako. Svako ko je oglasio radno mjesto, od raspisivanja izbora do danas je prekršajno odgovoran. Po novom Zakonu nije potrebno da se neko zaposli, prekršaj je i samo objavljivanje oglasa”, kazao je Maraš.

Zavod objavio oglaseOn je pojasnio da je ta organizacija podnijela prijavu DIK-u protiv svih tih organa i institucija ali i protiv Zavoda za zapošljavanje, koji je sve te oglase objavio, “tako da se čelnik Zavoda suočava sa 71 mogućim prekršajem”.Maraš je ukazao da zakon predviđa novčane kazne maksimalno do dvije hiljade EUR, za svaki pojedinačni prekršaj, kao i da se prvi put omogućava da se onima koji su kršili zakon zabrani obavljanje funkcije, izricanjem zaštitne mjere od šest mjeseci do dvije godine.“MANS je sve to uputio DIK u utorak, u skladu sa procedurama iz novog zakona. Oni imaju osam dana od podnošenja da okončaju postupke i iniciraju prekršaje i ostale postupke protiv odgovornih. I mi se nadamo da ćemo prvi put u Crnoj Gori dobiti konkretan odgovor na zloupotrebe državnih resursa za partijske svrhe”, rekao je on. Maraš je pozvao DIK da odluči kako treba, bez miješanja politike, i da daju rezultate kako bi se spriječila dalja slična postupanja. Osim toga, kako je kazao, MANS je podnio i 42 krivične prijave Tužilaštvu za druga kršenja zakona, “za ono što se dešavalo neposredno prije raspisivanja izbora, i što po zakonu nije prekršaj, ali ima elemenata krivičnog djela”.Maraš je kazao da se te prijave odnose na različite vrste davanja, radove, investicije, tendere, infrastrukturne objekte i ono što se može tumačiti kao pritisak na birače da podrže određenu partiju.“Nadamo se da će i Tužilaštvo postupiti u doglednom roku, jer se radi o prioritetu broj jedan Crne Gore u pristupanju EU. Sve međunarodne i domaće organizacije rekle su da rasvjetljavanje izbornih afera mora biti prioritet države u narednom periodu”, rekao je on.

Prijavite sve nepravilnosti Maraš je podsjetio građane koji rade u državnoj upravi da njihovi poslodavci nemaju pravo da im na bilo koji način mijenjaju ugovore o radu, degradiraju na lošije radno mjesto ili promijene opštinu u kojoj rade. “Svaka promjena ugovora je nezakonita, jedino mogu ugovor da promijene iz neodređenog na određeno vrijeme”.On je pozvao građane da nastave MANS-u da prijavljuju sve nezakonite radnje i eventualne predizborne pritiske, navodeći da će to, kao i do sada, ta organizacija procesuirati anonimno. Maraš je kazao da bi odlučivanje Ustavnog suda, na osnovu inicijative DPS-a, po kojoj bi se Zakon o finansiranju političkih partija eventualno ukinuo, imalo katastrofalne posljedice po Crnu Goru.“Zato što je ovo naš evropski prioritet, ali i zato jer je inicijativa DPS-a neustavna jer ovaj Zakon ne krši Ustav već osigurava da se on i zakoni sprovode, bez obzira kako neko glasa na izborima. Nadam se da će se taj sud oduprijeti pritisku da poništi zakon”, naveo je on. Upitan kolike su šanse Ustavni sud proglasi zakon neustavnim, on je kazao da nema razloga da se to desi, kada bi država imala razvijenu demokratiju i institucije radile svoj posao.“Na žalost, svjesni smo da je Ustavni sud biran od pripadnika vladajuće koalicije, oni možda nemaju formalno člansku kartu ali su profilisani i pokazali naklonost partiji na vlasti. Strah me da ti ljudi mogu partijsku privrženost stavitii ispred struke i interesa građana ”, rekao je Maraš.Predstavnik MANS-a Aleksandar Mašković, rekao je da su sve državne institucije obavezne da Odboru za ekonomiju, finansije i budžet dostavljaju dokumentaciju koja se odnosi na jednokratnea davanja, tako i na izvode iz državnog trezora, analitičke kartice i druga dokumenta koja mogu upućivati na neke zloupotrebe. On je kazao da Odbor nije zakazao sjednicu na kojoj će razmatrati tu dokumentaciju, i podsjetio da MANS smatra da je bolje bilo dati tu nadležnost Odboru za antikorupciju, “jer se ne radi o pitanju regularne potrošnje budžetskih sredstava, već o političkoj korupciji”.“Parlamentarni nadzor ne treba da bude mrtvo slovo na papiru, već da Odbor za ekonomiju mora aktivno da razmatra tu dokumentacju, na transparentan način i što više da uključi zainteresovanu javnost, prije svega civilni sektor. Zato pozivamo poslanika (Aleksandra) Damjanovića, koji je predsjednik tog tijela, da što prije sazove sjednicu Odbora”, kazao je Mašković.On je kazao da Odbor, ukoliko državne institucije do sada nisu dostavile dokumentaciju, treba aktivnijom ulogom da sankcioniše takva ponašanja.

Galerija

Bonus video: