Ukrajinska kriza: Krivokapić u Moskvi i Kijevu

U želji da doprinese povjerenju unutar Ukrajine, Krivokapić se susreo i sa Ukrajinsko-kijevskim Patrijarhom Filaretom
6 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2014. 16:38h

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić u protekla 24 sata posjetio je dvije najvažnije adrese za rješavanje najaktuelnije spoljnopolitičke teme u ovom trenutku - Ukrajinske krize, Moskvu i Kijev, saopšteno je iz kabineta Krivokapića.

U diplomatskoj misiji, čiji je cilj zbližavanje stavova dvije strane Krivokapić je razgovarao sa čelnim ljudima Ruske Federacije i Ukrajine. Pored više drugih inicijativa koje čekaju na finalizaciju, obezbijeđena je saglasnost Ruske i Ukrajinske strane za prvi sastanak parlamentarnih delegacija u Beču 11. aprila.

Krivokapić je u Moskvi razgovarao sa predsjednicima oba doma Parlamenta Ruske Federacije na odvojenim sastancima. Predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvienko upoznala je Krivokapića sa stavovima Ruske Federacije vezanim za dešavanja na Krimu ali i gledištem na uvedene sankcije i ponašenjem međunarodnih organizacija u odnosu na RF. Krivokapić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da susretom, u dobroj vjeri, kroz dijalog i zajedništvo je moguće postizanja dogovora.

Na sastanku sa predsjednikom Ruske Dume Sergejem Nariškinom sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Ukrajini sa multilateralnog, ali i bilateralnog stanovišta, uz zaključak da je Ruska Federacija nezaobilazni činilac stabilizacije stanja. Krivokapić je kazao da je OEBS do sada pokazao najviše kapaciteta u međunarodnom kontekstu da pomogne u ukrajinskoj krizi.

U Kijevu, Krivokapić je razgovarao sa predsjednikom Parlamenta Ukrajine, koji je i vršilac dužnosti predśednika države Aleksandrom Turčinovim. Krivokapić je u razgovoru istakao da parlamenti imaju snagu da prvi krenu u otopljavanje odnosa i razumijevanje ka pronalasku dogovora koja će biti trajni.

U želji da doprinese povjerenju unutar Ukrajine, Krivokapić se susreo i sa Ukrajinsko-kijevskim Patrijarhom Filaretom.

Bonus video: