Njemačka ne dovodi u pitanje mogućnost proširenja NATO saveza

Dnevni list "Dan" je danas objavio da Njemačka neće podržati zahtjev Crne Gore da dobije poziv za članstvo u NATO na samitu u Velsu
3 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2014. 16:17h

Njemačka pozicija u vezi proširenja NATO-a je jasna i nije se promijenila. Pristupanje bilo koje zemlje kandidata, uključujući Crnu Goru, ocijenjivaće se pojedinačno, prema postignutim rezultatim u procesu pristupanja. Crna Gora je napravila značajan napredak na svom evro-atlanskom putu i s tim u vezi može se smatrati prvim narednim kandidatom za pristupanje Alijansi. Međutim, pitanje, da li ili do koje mjere će proširenje Alijanse biti na agendi predstojećeg samita NATO-a u Velsu, je u ovoj fazi otvoreno, navodi se u saopštenju ambasade Njemačke.

Dnevni list "Dan" je danas objavio da Njemačka neće podržati zahtjev Crne Gore da dobije poziv za članstvo u NATO na samitu u Velsu, navodeći da je najava stigla iz Vlade u Berlinu."Dan" je naveo kako je iz Vlade kancelarke Angele Merkel saopšteno je da ih proširenje NATO-a u ovom trenutku ne interesuje, što je zvanično naglasio i portparol njemačke izvršne vlasti, Štefan Zajbert. On je, piše "Dan", rekao da proširenje nije tema.„Savezna Vlada ne vidi u ovom momentu neophodnost za dalje proširivanje NATO-a na istok. To za nas nije na listi neophodnih stvari, iako Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Gruzija Makedonija nastoje da postanu članice“ , kazao je Zajbert, prenosi "Dan".

Iz ambasade Njemačke navode da ta zemlja "ohrabruje Crnu Goru da nastavi svoje napore na ispunjavanju uslova za članstvo u NATO-u.

"U tom kontekstu, rezultati implementacije u oblasti vladavine prava kao i neophodne reforme u vojnom i obavještajnom sektoru biće pažljivo razmotreni. Takođe, postoji i potreba za dalje jačanje podrške javnosti za članstvo Crne Gore u NATO-u. Izjava portparola Njemačke Vlade na koju se pozivaju dnevne novine "Dan" u današnjem izdanju, grubo je izvučena iz konteksta. U toj izjavi Crna Gora ili bilo koja druga zemlja kandidat nisu čak ni pomenute. Rečeno je da zbog rješavanja krize na Krimu, proširenje NATO saveza zaista nije prioritet na agendi predviđenih mjera. Ta kriza iziskuje oprezno postupanje, a sadašnja nastojanja Njemačke Vlade fokusiraju se na stabilizovanje situacije u Ukrajini. To ipak ne znači da Njemačka generalno dovodi u pitanje mogućnost proširenja NATO saveza", navodi se u saopštenju njemačke ambasade.

Bonus video: