Bar: DF optužio lokalne vlasti za mutne finansijske radnje

Rakočević i Đurović su dodali da vraćanje ovolikih dugova aktuelna vlast vidi samo u prodaji Kraljičine plaže
86 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2014. 16:19h

Rukovodioci DF optužili su na pres-konferenciji lokalne vlasti u Baru za enormno zaduživanje opštine i sumnjive predizborne finansijske aranžmane. Ocijenivši da je trebalo biti politički i ekonomski virtuoz da se Opština dovede do finansijskog kraha, Dejan Đurović je naveo da Opština državi duguje oko tri miliona eura za poreze i doprinose na lične dohotke a oko tri miliona i JP Komunalne djelatnosti. Prema istim navodima, dug Komunalnog preduzeća za poreze i doprinose na zarade je dosegao tri miliona eura.

"JP Vodovod i kanalizacija po istom osnovu duguje pola miliona eura. Ovo su okvirni iznosi, tačan dug se ne može precizno izračunati jer je posljednji IOPPD (Izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima)predat u novembru 2012. i pored obaveze da se redovno podnosi odmah po isplaćenim zaradama", dodao je Đurović.

Saša Rakočević je ukazao na Ugovor o subvenciji nakon obavljenog pripravničkog staža od sedmog marta kojim se opština obavezuje da AD Luke Bar refundira 75.240 eura, u skladu sa Ugovorom 003-264 od istog datuma, “što je samo po sebi sumnjivo”.

"I pored ovakve finansijske situacije, izvršna vlast se usuđuje da, bez odobrenja SO dodatno finansijski optereti Opštinu. Dakle, zaposleni u Opštini ne primaju zarade, a Opština se obavezuje da Luci refundira pola od 150.480 eura. Ovakve isplate u toku predizborne kampanje su zabranjene članom 19. Zakona o finansiranju političkih partija", naglasio je Rakočević.

Funkcioneri DF su skrenuli pažnju da je Opština 21. marta pod brojem 031-349 raspisala Javni poziv za Javne nabavke „Građevinski radovi“ za 410.000 eura, pri čemu su, kaže Đurović, uslovi “krajnje neozbiljni jer se ne zna preciziran predmet javne nabavke, niti što će se I kako graditi.” Nije objavljen, dodao je pokazujući taj poziv, ni predračun radova i projektna dokumentacija, “pa se može prijaviti svako ko ima kamion ili bager”.

"Poziv pri tome nije objavljen na sajtu opštine. Vidi se da nema ni avansa, pa se može očekivati da izvođač radova, najvjerovatnije blizak vlastima, nakon obavljenog posla dobije aneks ugovora sa dodatnim kamatama. Ovaj posao ne može početi prije devetog maja, što znači da će radovi po putevima biti u jeku izborne kampanje", ukazao je Đurović..

Rakočević i Đurović su dodali da vraćanje ovolikih dugova aktuelna vlast vidi samo u prodaji Kraljičine plaže po veoma niskim cijenama od 50 eura po kvadratnom metru, što je opozicija “uspjela da zaustavi”.

Povodom tvrdnji predsjednika kluba odbornika NOVA Nebojše Strugara od prošlog vikenda da je dug opštine dosegao 18 miliona eura, oni su rekli da za taj iznos “imaju podatke”, te da pretpostavljaju da je dug “mnogo veći”.

Galerija

Bonus video: