CEMI podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izboru poslanika

"Ova zakonska odredba u privilegovan položaj stavlja političke partije ili grupe birača koje imaju imaju „parlamentarni status”"
0 komentar(a)
Vlado Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Vlado Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.04.2014. 11:51h

Centar za monitoring (CEMI) podnio je danas Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 21. Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je predviđeno da izborna lista može biti utvrđena i bez podrške ako podnisilac ima parlamentarni status.

CEMI, prema riječima direktora pravnog odjeljenja Vlada Dedovića, u inicijativi osporava ustavnost odredbe kojom se uvodi pravilo da izborna lista za izbor odbornika i poslanika može biti utvđena i bez potpisa podrške ukoliko politička partija ili grupa birača koja je podnosilac izborne liste ima poslanika.

"Ova zakonska odredba u privilegovan položaj stavlja političke partije ili grupe birača koje imaju imaju takozvani „parlamentarni status”, naspram političkih partija ili grupa birača koje su podnosioci izborne liste a koje nemaju poslanike u Skupštini Crne Gore", naveo je Dedović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On smatra da se uvođenjem te norme u Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika direktno narušava princip ravnopravnosti učesnika izbornog procesa i pravo građana da pod jednakim uslovima budu kandidovani i birani.

Dedović je kazao da je CEMI predložio Ustavnom sudu da u postupku za ocjenu ustavnosti donese odluku da ta odredba nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore.

On je podsjetio da Zakon o izboru odbornika i poslanika sadrži princip shodno kome političke partije registrovane u Crnoj Gori, posebno ili kao koalicija, kao i grupe birača predlažu izborne liste na osnovu određenog broja potpisa birača.

Dedović je objasnio da je cilj tog principa, koji se vezuje za proceduru predlaganja i utvrđivanja izbornih lista, da obezbijedi punu realizaciju principa jednakosti i ravnopravnosti učesnika izbornog procesa, shodno kome sve osobe koje u Crnoj Gori uživaju pasivno biračko pravo imaju pravo da pod jednakim uslovima budu kandidovani.

"U kontekstu ovog principa, termin „jednaki uslovi” ogleda se u tome da poličke partije i grupe birača koje žele da predlože izbornu listu moraju u postupku predlaganja zadovoljiti iste formalno-pravne zahtjeve, odnosno, moraju prikupiti određeni, zakonom propisani broj potpisa birača, da bi njihova izborna lista bila utvrđena i kasnije proglašena od organa izborne administracije", objasnio je Dedović.

CEMI smatra, kako je rekao, da će dalja primjena osporene odredbe ugroziti demokratičnost izbornog procesa na predstojećim lokalnim izborima.

Dedović je rekao da, imajući u vidu temeljne principe demokratije i vladavine prava, u CEMIJ-u smatraju da se primjenom osporavane norme krši princip jednakosti građana pred zakonom, sadržanog u članu 17 Ustava Crne Gore.

"Očekujemo da Ustavni sud donese odluku u najskorijem roku kako bi se otklonile štetne posljedice primjene ove norme u daljem toku izbornog procesa", kazao je Dedović.

On je rekao da se u obrazloženju inicijative pozivao na stav Ustavnog suda iznesen u odluci u postupku pokrentom po inicijativi te organizacije za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija 2006. godine.

"Shodno kome svi građani koji uživaju pasivno biračko pravo imaju pravo da pod jednakim uslovima budu kandidovani i učestvuju u raspodjeli budžetskih sredstava za pokriće troškova izborne kampanje", kazao je Dedović.

Bonus video: