Martinović: Pregovaram sa SDP-om, odluka do kraja sedmice

Izvor iz užeg rukovodstva Pozitivne je rekao “Vijestima” da su se stvari promijenile nedavno nakon aktuelizovanja afere “Telekom”
265 pregleda 126 komentar(a)
Nikola Martinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikola Martinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.03.2014. 11:46h

Najozbiljniji kandidat za nosioca liste SDP-a i Pozitivne u Podgorici je advokat Nikola Martinović, saznaju “Vijesti” u toj koaliciji.

Iako su rukovodstva dviju partija već postigla načelan dogovor da Martinović predvodi ovu koaliciju u Podgorici, problem može biti to što se dio rukovodstva Pozitivne tvrdo protivi tome zbog njegovog spominjanja u aferi “Telekom”.

Martinović je danas potvrdio Anteni M da razgovara sa predstavnicima SDP-a o tome da bude nosilac liste koalicije socijaldemokrata i Pozitivne za izbore u Podgorici.

On je rekao da će o tome odlučiti do kraja sedmice.

Izvor iz užeg rukovodstva Pozitivne je rekao “Vijestima” da su se stvari promijenile nedavno nakon aktuelizovanja afere “Telekom”, iako je postojao načelan dogovor i što je procjenjivano da Martinović može privući dio birača Demokratske partije socijalista(DPS).

“Sad me pitaju što nam onda Ana Kolarević nije nosilac liste”, dodao je taj izvor.

Advokatske kancelarije Kolarević i Martinović bile su angažovane radi pomoći u izradi plana restrukturiranja i integracije Moneta i Telekoma Crne Gore nakon privatizacije, a za to je iznos od 580 hiljada eura isplaćen preko firme “Sigme”. Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) tvrdi da je ugovor između Sigme i TCG poslužio za navodno podmićivanje Kolarevićeve “u ime njenog brata” Mila Đukanovića nakon privatizacije kompanije 2005.

SEC tvrdi da je riječ o lažnom konsultantskom ugovoru, jer ugovoreni posao navodno nije uradila Kolarevićeva već “interni i redovni spoljni pravni savjetnici Mađar telekoma, po značajno manjoj cijeni”.

Sumnjive konsultantske usluge

Iz niza pitanja odbrane različitim svjedocima, vidi se da su je TCG navodno prihvatio zahtjev Kolarevićeve i Martinovića da se od crnogorske javnosti sakrije njihov identitet, pa je to bio navodni razlog za ugovor sa Sigmom, a ne sa njima direktno.

Oni navodno nijesu htjeli da javnost sazna da se bave prestrukturiranjem kompanije, koja je podrazumijevala i smanjenje broja radnika. U jednom pitanju pominje se da su se oni bojali lošeg publiciteta i “kazne i prezira” javnosti zbog tog ”osjetljivog i kontroverznog” pitanja.

Martinović je po aktuelizovanju afere “Telekom” prije nekoliko dana kazao “Vijestima” da nije primao ni davao mito, niti da zna da je to neko radio. “Svu dokumentaciju o ovom poslu predao sam prije više godina američkoj strani i državnom tužilaštvu Crne Gore”, rekao je Martinović.

Martinović je rođen 1969. blizak je SDP-u, a zastupao je brojne stranke.

Bonus video: