Lukšić: Nakon članstva u Alijansi, put ka EU biće olakšan

On je istakao da je NATO organizacija koja znači da zemlje članice koje pristupe NATO savezu zadržavaju svoj apsolutni suverenitet
8 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.03.2014. 18:12h

Crnoj Gori će, nakon što dobije poziv za članstvo i postane članica NATO-a, put evropskih integracija biti znatno olakšan, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Lukšić je bio gost panel diskusije “NATO integracije Crne Gore”, koju je organizovao Savjet mladih Demokratske partije socijalista (DPS) Glavnog grada.

Lukšić je, kako je saopšteno iz DPS-a, govoreći o komplementarnosti procesa evropske i evrotlantske integracije, kazao da su sve zemlje koje su ušle u Evropsku uniju (EU), prethodno postale članice NATO-a i da to nije slučajno, kada se posmatraju Sjevernoatlantski savez i vojno bezbjednosni sistem.

On je rekao da je ambicija svake zemlje da prethodno ispuni elementarno bezbjednosne kriterijume da bi mogla da razvije stabilan politički sistem i ekonomski prosperitetni ambijent., kazao je potpredsjednik Lukšić.

“U tom kontekstu, Lukšić je naglasio da onog trenutka kada dobijemo poziv i postanemo članice NATO-a znatno će biti olakšan put evropskih integracija”, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, članstvo u NATO istovremeno šalje poruku političke stabilnosti, vladavine prava i bezbjednosti stranim investitorima. “Čime se otvara niz razvojnih mogućnosti, što potvrđuju primjeri država koje su prošle tranzicioni put i danas su članice EU i NATO”.

Lukšić je, govoreći o tome zašto Crna Gora treba da uđe u NATO, kazao da je jedna od osnovnih misija NATO-a da prevenira sukobe i zaštiti države od novih prijetnji koje se razvijaju u globalnom poretku, kao što su organizovani kriminal, terorizam ili sajber criminal.

“Učestvovanjem u sistemu kolektivne bezbjednosti i razvojem kapaciteta, stičemo mogućnost i kolektivnog odnosa prema tim prijetnjama”, rekao je Lukšić.

On je podsjetio na reakciju država članica NATO-a i snažnu podršku u opremi tokom vanrednog stanja koje je zadesilo Crnu Goru, navodeći da NATO zagovara koordinisani pristup civilnim katastrofama, u kojima se nijedna država bez obzira na veličinu ne može sama nositi.

“On je govoreći o tezi neutralnosti koja se posljednjih dana mogla čuti u jednom dijelu javnosti da je neutralnost superiorna opcija u odnosu na članstvo u NATO, kazao da uporedna iskustva neutralnih zemalja pokazuju da to znači veće troškove sistema bezbjednosti nego kod država koje su članice NATO-a”, saopšteno je iz DPS-a.

Lukšić je saopštio da to podrazumijeva veću vojsku, uvođenje opcije služenja vojnog roka, razvijanje mehanizama nadzora na moru i u vazduhu, dodajući da je taj novac racionalnije i pragmatičnije iskoristiti u kvalitetnije javne usluge, infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje.

“Kada su u pitanju vojne baze, on je dodao, da članstvo u NATO neće donijeti vojne baze u Crnu Goru, te jedina vojska koja postoji je Vojska Crne Gore. On je kazao da naša ambicija da budemo članica NATO-a nije motivisana da sa bilo kojom državom pokvarimo odnose”, navedeno je u saopštenju.

Lukšić je istakao da je NATO organizacija koja znači da zemlje članice koje pristupe NATO savezu zadržavaju svoj apsolutni suverenitet, kao i da se ne prenosi nadležnost na bilo koga već se sve odluke donose konsenzusom.

Kako je saopšteno iz DPS-a, predsjednica mladih Glavnog grada Alma Ljuljanaj rekla je da se mladi u Crnoj Gori danas na razne načine uključeni u praktična upoznavanja sa NATO organizacijom, kroz brojna predavanja i seminare, informisanje u kancelariji Info centra u Podgorici, učešćem u projektima Youth Model of Montenegro, REACT, koji im omogućava i radni angažman na poslovima odbrane i politike.

“Bezbjednost je nedeljiva te je stoga potrebno da Crna Gora postane dio zajedničkog bezbjedonosnog prostora u razvijanju dobrih dobrosusjedskih odnosa sa okruženjem i širom međunarodnom zajednicom. Na taj način Crna Gora postaje aktivni učesnik u rješavanju kriza na globalnoj pozornici”, zaključeno je na panelu.

Bonus video: