SNP Danilovgrad: Na dnevnom redu odluke koje nisu u skladu sa zakonom

SNP poziva odbornike da ne dozvole uvrštavanje u dnevni red akata koji nisu dobili podršku Odbora za statut i propise
113 pregleda 3 komentar(a)
Spasoje Kovačević, Foto: SNP
Spasoje Kovačević, Foto: SNP
Ažurirano: 27.03.2014. 15:27h

Skupštinski Odbor za statut i propise koji cijeni usaglašenost akata sa zakonima i drugim propisima potvrdio je danas stavove Socijalističke narodne partije (SNP) da najznačajnije odluke sa dnevnog reda zakazane sjednice SO Danilovgrad nisu uklađene sa zakonom, saopšteno je iz SNP-a.

"Između ostalih, Odbor nije podržao Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti u Katastarskoj opštini Gorica. Da predložena odluka o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti u KO Gorica nije pripremljena u skladi sa zakonom ukazuje činjenica da nadležni organ na bazi takve odluke ne može donijeti zakonito rješenje o eksproprijaciji", piše u saopštenju SNP-a koje potpisuje nosioc liste te partije na predstojećim lokalnim izborima Spasoje Kovačević.

On ističe da ne postoji zakon u Crnoj Gori koji poznaje institut nepoznatog vlasnika, odnosno nema imovine bez vlasnika.

Kovačević je upozorio lokalnu vlast da ne mogu ući ni u čiji posjed prije nego svaki vlasnik za čiju se nepokretnost planira eksproprijacija ne primi pravičnu naknadu za to

"Način sprovođenja postupaka eksproprijacije i do sada je davao odličan prostor ovakvoj vlasti da od građana uzme, a da oni za uzvrat ne dobiju što im pripada ili dobiju samo dugogodišnje sudske sporove i dodatne troškove. Naravno sve ovo dobro zanju u lokalnoj samoupravi, ali njima nije cilj da realizuju projekat već da u predizbornom periodu, na kraju mandata pokušaju dobiti koji glas sa terena Sekulića i Gorice, iako su svjesni da će same pripremne radnje zakonite eksproprijacije trajati bar godinu, a rekonstruisan put građani tog područja ukoliko ista vlast bude realizovala projekat neće vidjeti još četiri godine. Što iz zakonskih, što iz tehničkin, a najprije iz finansijskih razloga", rekao je Kovačević.

On je upozorio lokalnu vlast, u kojoj su u tom gradu Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija, da ne mogu ući ni u čiji posjed prije nego svaki vlasnik za čiju se nepokretnost planira eksproprijacija ne primi pravičnu naknadu za to.

"Imajući u vidu sve ovo SNP još jednom poziva odbornike da ne dozvole uvrštavanje u dnevni red akata koji nisu dobili podršku Odbora za statut i propise kako i oni ne bi ušli u zonu nezakonitog odlučivanja. Ovim se naravno ne dovodi u pitanje realizacija projekta već se predlaže njegova zakonita realizacija od strane nove vlasti za nepuna dva mjesec", zaključio je Kovačević.

Bonus video: