Manjine još vagaju kako će: Tražili olakšice, a nadaju se koaliciji

BS: Zakon nam omogućava afirmativnu akciju i daje prostor za samostalan nastup, ali o tome još nijesmo razgovarali. Možemo ići sami, ali smo spremni i za pregovore sa drugim strankama
9 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2014. 19:42h

Iako im je izmjenama Zakona o izboru poslanika i odbornika spušten cenzus za ulazak u opštinske parlamente, većina manjinskih partija još nema stav o nastupu na izborima u Podgorici.

Bošnjačka stranka i većina albanskih partija još nijesu raspravljale o modelima nastupa na izborima u Glavnom gradu, a stranački funkcioneri tvrde da nijesu daleko ni od koalicionih nastupa. Predsjednik podgoričkog odbora Bošnjačke stranke Nedžad Drešević tvrdi da stranačko rukovodstvo još nije razgovaralo o izbornom nastupu, ali da nije bilo ni ponuda za predizborne koalicije.

“Zakon nam omogućava afirmativnu akciju i daje prostor za samostalan nastup, ali o tome još nijesmo razgovarali. Možemo ići sami, ali smo spremni i za pregovore sa drugim strankama”, kazao je Drešević.

Potpredsjednik BS-a Suljo Mustafić je ranije najavljivao razgovore o savezu sa DPS-om.

Usvajanje izbornog zakona u februaru je stopirano zbog odbijanja manjinskih stranaka i DPS da ga podrže jer nije omogućavao afirmativnu akciju na lokalnom nivou. Zakon je usvojen mjesec dana kasnije, nakon dogovora DPS, manjina i Demokratskog fronta da se uvede norma prema kojoj se za liste predstavnika manjinskih naroda koji ne pređu cenzus primjenjuje prirodni prag, koji je jednak broju glasova za jedan odbornički mandat. To praktično znači da bi manjinskim listama za ulazak u podgorički parlament bilo potrebno oko 1.600 glasova.

Fadilj Kajošaj iz Demokratske unije Albanaca tvrdi da tu stranku ne zanimaju izbori u Glavnom gradu, ali da je spremna da podrži zajedničku albansku listu, dok u Albanskoj alternativi navode da mogu osvojiti jedno odborničko mjesto

“Razmotrićemo i ostale opcije ukoliko nacionalne stranke ne budu htjele da nas podrže, prije svega mogućnost saradnje sa HGI, što bi takođe osiguralo naš prolaz”, kazao je on.

Albanska koalicija, koju je predvodila Camajeva stranka, u Podgorici je na parlamentarnim izborima 2012. godine osvojila 450 glasova, DUA 817, dok je koalicija Forca za jedinstvo dobila 1.106 glasova. Hrvatska građanska inicijativa osvojila je tada 130 glasova.

Bonus video: