DPS nije žrtvovao Mugošu da bi mogli u koaliciju s SDP

On je kazao da će javnost nosioca liste SDP-a i Pozitivne vidjeti u prvoj sedmici aprila
54 pregleda 33 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.03.2014. 13:58h

Činjenica da Demokratska partija socijalista (DPS) nije kandidovala Miomira Mugošu za nosioca liste za Podgoricu, predstavlja zakašnjelo priznanje greške sa prošlih izbora, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.

Krivokapić je kazao da ne misli da je DPS žrtvovao Mugošu da bi ostavio prostor za koaliciju sa SDP-om, nego da su, kako je naveo, kasno shvatili grešku sa prethodnih izbora.

"Mi smo i tada bili principijelni i otišli smo u opoziciju zato što nije ispoštovan dogovor da taj kandidat ne bude reizabran“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, ovo je samo „priznanje greške sa zakašnjenjem od četiri godine i svim posljedicama koje su zbog toga nastale“.

Na pitanje kako komentariše nosioce lista DPS-a, Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije za izbore u Podgorici, Krivokapić je kazao da državotvorni blok ima boljeg.

"Najbolji komentar tri kandidata je da mi imamo boljeg. Činjenica je da svi očekuju da naš kandidat bude predstavljen, i da će državotvorni blok biti odlučujući na tim izborima. Mislim da je to već jasno iz svih analiza i poruka koje su poslate u međuvremenu“, kazao je Krivokapić.

To je, kako je naveo, i najvažnije na predstojećim izborima – da državotvorni blok pokaže snagu i time opredijeli dalji tok događaja u Podgorici.

On je kazao da će javnost nosioca liste SDP-a i Pozitivne vidjeti u prvoj sedmici aprila.

"Mogli bi ga vidjeti i ranije, ali ćete ga čuti tek tada“, dodao je Krivokapić.

Saradnja samo sa onima koji prihvataju naše zahtjeve

Komentarišuću eventualnu saradnju sa DF-om poslije izbora, on je podsjetio da u Sporazumu o državotvornom bloku precizirano da se o potencijalnim koalicionim partnerima mora odlučivati konsenzusom.

"Ono što je sigurno već sad je da jedina partija ovih 25 godina koja je primala druge u svoj program, a nikad se nije prilagođavala drugima, je SDP“, kazao je Krivokapić.

On je naglasio da će tako biti i ubuduće.

"Ko se prilagodi ključnim zahtjevima vladavine prava, evropskih i NATO integracija, taj će moći da razgovara sa nama. Ali, za to je potreban konsenzus unutar državotvornog bloka. Niko ne može da zna šta će se dogoditi poslije izbora, i hoće li državotvorni blok biti dovoljno jak sam“, naveo je Krivokapić.

Svaka partija može da glasa za koga želi od kandidata za VDT

On je kazao da u vladajućoj koaliciji nije usaglašen stav kog će kandidata za vrhovnog državnog tužioca (VDT) podržati na sjednici parlamenta koja je zakazana za večeras.

"Svaka partija glasa prema svom uvjerenju koji bi od mogućih kandidata bio najbolji. U ovoj fazi je potrebna tropetinska većina, nije u izgledu da će neko danas da je ostvari“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da u posljednje vrijeme nijesu sa koalicionim partnerima razgovarali na tu temu.

"SDP ima kandidata za koga će glasati, i o tome će se izjasniti večeras“, rekao je Krivokapić.

Bonus video: