Poslanici danas glasaju za vrhovnog tužioca i Sudski savjet

Poslanici imaju priliku da dokažu da zaista žele nezavisno pravosuđe, zbog čega su,između ostalog, i mijenjali Ustav Crne Gore pod pritiskom EU
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.03.2014. 11:53h

Izbor vrhovnog državnog tužioca i članova Sudskog savjeta iz redova pravnika zakazan je za danas u 18 sati u Skupštini.

Prije toga zakazane su sjednice poslaničkih klubova na kojima će biti utvrđeni konačni stavovi o tome koga će od kandidata za funkcije u pravosuđu partije podržati.

Poslanici imaju priliku da dokažu da zaista žele nezavisno pravosuđe, zbog čega su,između ostalog, i mijenjali Ustav Crne Gore pod pritiskom EU.

VDT će se birati tajnim glasanjem a da bi neko od četvoro kandidata dobio podršku potrebno je da za njega glasa tri petine poslanika.

Poslanici imaju prilike da biraju između dvije tužiteljke Vesne Jovićević I Stojanke Radović, advokata Gorana Rodića I predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića.

Kao kandidat Tužilačkog savjeta Vučković u prvom krugu nije dobio dvotrećinsku podršku, a da li će se neko od poslanika predomisliti pošto je glasanje tajno, biće poznato u četvrtak .

On je ranije imao 39 glasova, a treba mu još deset da bi prošao.

VDT će se birati tajnim glasanjem a da bi neko od četvoro kandidata dobio podršku potrebno je da za njega glasa tri petine poslanika.

Za sada najveću podršku ima Rodić, koji ima dugogodišnje advokatsko iskustvo u državi na krivičnim predmetima ali i na odbrani pred Haškim trubunalom optuženih za ratne zločine.

Bivša specijalna tužiteljka je na saslušanju pred Odborom za politički sistem s ponosom govorila o svojoj dugogodišnjoj karijeri tužioca i edukacijama, ali su advokati ranije upozoravali da je većina njenih optužnica pala na višim sudskim instancama.

Vesnu Jovićević,kojoj je istekao mandat višeg tužioca pa je trenutno neraspoređena,ne prate nikakve afere a pred poslanicima se držala skromno insitirajućina tome da je profesionalno radila svoj posao.

Vučković je u kotorskom sudu već skoro tri decenije a jedan od motiva za javljanje na konkurs mu je i namjera da pređe u Podgoricu, gdje sada službuje njegova supruga-takođe sudija.

U izboru tužioca, za koga je više puta istaknuto da treba da bude van tužilačkih krugova, bi mogla biti ključna uloga SNP koji ne želi da kaže koga ćepodržati iako su pojedini poslanici naklonjeni Rodiću.

Za sada najveću podršku ima Rodić, koji ima dugogodišnje advokatsko iskustvo u državi na krivičnim predmetima ali i na odbrani pred Haškim trubunalom optuženih za ratne zločine.

Pozitivna i SDP su za sada uz Rodića, dok manjinske partije očekuju stav poslanika Genci Nimanbegu,koji je u njihovo ime član Odbora za politički sistem.

On nije mogao da kaže šta će sugerisati kolegama, navodeći za "Vijesti" da će manjinske partije pokušati da postignu konsenzus.

Ranije je izrazio zadovoljstvo Jovićevićkom i Rodićem.

Da li će biti političke trgovine, kao na resornom odboru, vidjeće se i na osnovu izbora članovi Sudskog savjeta.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je Skupštini da za članove Savjeta iz redova uglednih pravnika izabere bivšu zamjenicu ministra Vesnu Simović-Zvicer, dekana Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran Mladena Vukčevića, koji je bio član rukovodstva DPS-a, bivšeg poslanika Dobricu Šljivančanina I uclinjskog advokata Ljora Markića.

Simović-Zvicer, Vukčević i Šljivančanin izabrani su glasovima DPS-a, SDP-a i SNP-a, dok je za Markića glasala i Azra Jasavić iz Pozitivne CG.

“Vijesti” su ranije objavile da su dvoje kandidata za Sudski savjet Vesna Simović Zvicer I Dobrica Šljivančanin,koje je podržao Odbor za politiki sistem, kršili zakone pa je sporno kako će onda oni odlučivati o izboru i zakonitosti rada sudija.

Bivša pomoćnica ministra rada Simović Zvicer prekršila je Zakon o državnim službenicima I namještenicima, Etički kodeks I zakon o sprečavanju sukoba interesa jer je kod supruga u javnom preduzeću zarađivala dodatnu platu kao konsultant,što ne smije.

Simović-Zvicer, Vukčević i Šljivančanin izabrani su glasovima DPS-a, SDP-a i SNP-a, dok je za Markića glasala i Azra Jasavić iz Pozitivne CG.

Protiv nje se,prema informacijama “Vijesti”,vodi i predkrivični postupak jer je navodno dok je bila pomoćnik ministra neovlašćeno dala dokumenta službenici JKP Cetinje, gdje je njen suprug direktor.Ona je za “Vijesti” međum tvrdila da su u pitanju samo usluge izrade brošure.

Ništa manje nije sporna ni prijava bivšeg poslanika SNP Dobrice Šljivančanina,koji je dostavio uvjerenje Osnovonog suda u Žabljaku da se protiv njega ne vodi krivični postupak iako je u trenutku prijavljivanja na konkurs u Višem sudu u Bijelom Polju protiv njege trajao sudski postupak za korupciju.

On je kasnije oslobođen optužbi, ali je uvjerenje o neosuđivanosti bilo netačno. Šljivančanin je za “Vijesti” tvrdio da je na Žabljaku tražio uvjerenje pošto Tužilaštvo nije odgovorilo na dopis u vezi sa statusomv njegovog predmeta.

Šljivančanin znao šta radi

“Vijestima” je iz Vrhovnog suda potvrđeno da je Šjivančanin 21.januara ove godine, nedjelju dana pre okončana konkursa, od Osnovnog suda tražio potvrdu da se ne vodi postupak protiv njega.Na pitanja “Vijesti” da li je sud počinio zloupotrebu i da li je u bazi podataka imao informaciju da se Šljivančaninu sudi u Bijelom Polju , sekretarka Vrhovnog suda Sanja Kalezić je odgovorila:

“Dobrica Šljivančanin sa Žabljaka obratio se sudu sa zahtjevom da mu se izda potvrda da se pred tim sudom protiv njega ne vodi postupak… Postupajući po zahtjevu izvršena je provjera kroz krivični upisnik suda I bazu elektronskih podataka na osnovu kojih je utvrđeno da se pred sudom ne vodi postupak proti v njega,”navodi se u odgovoru.

Ona je objasnila da nema osnova za sumnju u eventualnu zloupotrebu jer se uvjerenje isključivo odnosi na potvrdu da se pred Žabljakim sudom ne vodi postupak protiv Šljivančanina.

Bonus video: