MANS: Poslanici hitno da razmotre odgovor Ustavnom sudu

U predlogu odgovora Ustavnom sudu iznijeti su argumenti koji pokazuju da je inicijativa DPS-a, BS-a i HGI-ja u potpunosti neosnovana
0 komentar(a)
Poslanici DPS-a u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Poslanici DPS-a u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.03.2014. 17:15h

Nevladina organizacija (NVO) MANS pozvala je poslanike Zakonodavnog odbora da hitno razmotre i usvoje odgovor Ustavnom sudu koji su sačinili ta NVO i Pozitivna Crna Gora.

Kako je saopšteno, odgovor jasno argumentuje i dokazuje da je predlog za ocjenu ustavnosti 18 članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, koji su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative u potpunosti neosnovan.

"Ustavni sud je 5. marta Skupštini dostavio predlog kojim poslanici DPS, BS i HGI traže da se ukine 18 članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, odnosno da se cijeli zakon obesmisli kako bi se ponovo omogućilo partiji na vlasti da zloupotrebljava državne resurse i javna ovlašćenja za kupovinu glasova crnogorskih građana i uticanja na njihovu izbornu volju", kazali su iz MANS-a.

Odgovor jasno argumentuje i dokazuje da je predlog za ocjenu ustavnosti 18 članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, koji su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative u potpunosti neosnovan.

"Da bi se procedura što prije završila i da bi se ispoštovao rok od 30 dana u kojem parlament treba da dostavi odgovor Ustavnom sudu, MANS je u saradnji sa Pozitivnom Crnom Gorom koja je i bila predlagač izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih partija sačinio predlog odgovora Ustavnom sudu", piše u saopštenju MANS-a.

U tom dokumentu, precizira se, iznijeti su argumenti koji pokazuju da je inicijativa DPS-a, BS-a i HGI-ja u potpunosti neosnovana.

"Pokazano je koliko su besmisleni navodi na koje se poslanici partije na vlasti pozivaju ali je i ukazano da prema dosadašnjoj praksi Ustavnog suda nema osnova da se inicijativi partije na vlasti izađe u susret", smatraju u MANS-u.

Oni su u dokumentu potencirali i da su nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija osnov za vraćanje povjerenja u izborni proces i mehanizam koji onemogućava dalju zloupotrebu državnih resursa i javnih ovlašćenja, što je domaći ali i spoljno-političkih prioritet broj jedan Crne Gore.

"Upravo je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih partija bio i ključni zahtjev EU koji je stavljen pred našu državu kako bi se nastavio proces Evropskih integracija, kako bi se stalo na kraj izbornim zloupotrebama, na što MANS ukazuje od početka rada Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces", piše u saopštenju.

Oni smatraju da bi propuštanje roka i nedostak odgovora Skupštine na takvu inicijativu partije na vlasti moglo da se protumači kao saglasnost parlamenta sa tom inicijativom, "što bi onda moglo da ima pogubne posledice i da dovede do ukidanja nedavno usvojenih izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih partija".

"Kako se ne bi desilo da Skupština na kraju propusti rok i ne dostavi Ustavnom sudu odgovor na prilično besmislenu inicijativu koju su podnijeli poslanici partije na vlasti, pozivamo Zakonodavni odbor da hitno sazove sjednicu, da razmotri dokument koji su sačinili MANS i Pozitivna Crna Gora i da ga proslijedi Skupštini na usvajanje", apeluju iz MANS-a.

U suprotnom, dodali su, svako davanje prostora Ustavnom sudu da ukine neku od odredbi Zakona o finansiranju političkih partija vodilo bi ka tome da i sledeći izbori u Crnoj Gori podsjećaju na beranski scenario u kojem partija na vlasti brutalno i bez posljedica, čak i na izborni dan, kupuje glasove građana, da utiče na njihovu slobodnu volju i da na taj način sve učesnike u izbornom procesu dovodi u neravnopravan položaj.

Bonus video: