Jelić podržao Tuponju: Organizovati saslušanje u Odboru za zdravstvo

"Potrebno je da se zdravstvenim radnicima omogući kavlitetan rad", poručio je Jelić
128 pregleda 4 komentar(a)
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2014. 13:44h

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Zoran Jelić, podržaće inicijativu o konsultativnom saslušanju čelnika zdravstvenih ustanova i resornih ministara u vezi sa bebzjednosti i sigurnosti zdravstvenih radnika jer, kako je ocijenio, treba podići stepen njihove zaštite.

Član Odbora iz Pozitivne Goran Tuponja podnio je inicijativu za održavanje konsulativnog saslušanja u vezi bezbjednosti i sigurnosti zdravstvenih radnika u zdravstvenim institucijama povodom učestalih napada na njih.

"Ja ću kao predsjednik Odbora podržati inicijativu da se napravi konsultativno saslušanje u Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Ono što je veoma važno istaći da treba podići stepen zaštite zdravstvenih radnika“, rekao je Jelić agenciji MINA.

On je kazao da se nada da će ostali članovi Odbora prihvatiti inicijtivu za saslušanjem, gdje bi, kako je precizirao, bili pozvani ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Miodrag Radunović i Raško Konjević, direktor Kliničkog centra Crne Gore Milan Mijović, načelnik Urgentnog centra Vladimir Dobričanin i predstavnici Sindikata zdravstvenih institucija.

Kako je podsjetio Jelić, zdravsteveni radnici su u poslednje vrijeme bili pod određenim pritiskom kako pacijenata, tako, naveo je, zainteresovanih ljudi čiji se rođaci, prijatelji nalaze u Urgentnom bloku i zdravstvenim institucijama.

"Potrebno je da se zdravstvenim radnicima omogući kavlitetan rad koji treba da imaju prema pacijentima bez pritisaka sa strane“, poručio je Jelić.

Prema njegovim riječima, službe zaštite koje su nekad postojale treba pod hitno vratiti.

"Prije svega, tamo gdje je velika fluktuacija pacijenata, kao što je to u Urgentnom centru“, precizirao je Jelić.

On je saopštio da zdravstveni radnici moraju da imaju takav status da mogu da neometano obavljaju svoju dužnost, koju su preuzeli kada su se opredjelili za posao zdravstvenih radnika.

"Dakle, Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje pružiće maksimalni napor da se zdravstvenim radnicima omogući nesmetan i kvalitetan rad“, poručio je Jelić.

Upitan da li će Demokratska partija socijalista (DPS) podržati inicijativu da zdravstvenim radnicima bude dodijeljen status službenih lica, Jelić je rekao da će ta stranka razmotriti taj predlog i vidjeti da li je moguće to primjeniti u praksi, a da se ne otvori zahtjev i kod drugih zanimanja i djelatnosti da traže status službenih lica.

"Vidjećemo kako je to propisano u državnoj upravi, ko može po zakonu dobiti status službenih lica. Svakako da će DPS dati doprinos da zdravstveni radnici dobiju onaj status koji imaju ostali radnici u zemljama Evrospke unije i državama u okruženju - da mogu nesmetano da obavljaju svoj dio posla“, kazao je Jelić.

Bonus video: