Đukanović: Crna Gora spremna da preuzme sve obaveze za članstvo u EU i NATO

Đukanović je na Briselskom forumu, na panelu rekao da Crna Gora očekuje da na Samitu NATO-a u Velsu dobije poziv za članstvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2014. 19:02h

Crna Gora je spremna da preuzme sve obaveze na putu ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u i zainteresovana je da što prije postane punopravna članica Alijanse, poručio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Đukanović je na Briselskom forumu, na panelu rekao da Crna Gora očekuje da na Samitu NATO-a u Velsu dobije poziv za članstvo.

“Crna Gora je spremna, ne samo da bude korisnik pogodnosti od NATO sistema bezbjednosti, već da bude kontributor koji preuzima svoj dio odgovornosti za globalnu stabilnost”, poručio je on.

Kako je kazao, Crna Gora je odabrala svoj put.

“Crna Gora želi da bude članica EU i NATO-a. Pri tome ne rušimo neka svoja tradicionalna prijateljstva, ali veoma jasno i veoma odlučno, preuzimamo sve obaveze koje slijede iz evropskog i evroatlantskog partnerstva”, rekao je Đukanović.

On smatra da će Crna Gora uskoro i postati članica NATO-a i da će potvrditi svoju odgovornost u pogledu ispunjavanja obaveza članica saveza.

Đukanović je rekao da je nastavak širenja NATO-a na prostoru našeg regiona važno ne samo zbog Crne Gore, kao prvog pretendenta za članstvo u NATO, nego da je jednako važno za širenje zone bezbjednosti na Jadranu na prostoru zapadnog Balkana.

“I mislimo da će u tome i dalje vrlo važnu ulogu igrati evroameričko partnerstvo”, poručio je Đukanović.

On je naglasio da su evroatlantske integracije ključ za postizanje trajne stabilnosti.

Đukanović je podsjetio da je sjutra 15 godina od početka intervencije NATO na prostoru bivše Jugoslavije.

“Možemo na vlastitom iskustvu ubjedljivo svjedočiti koliko je važno nastaviti sa afirmacijom vrijednosti evropske i evroatlantske zajednice na prostoru zapadnog Balkana. Crna Gora je jedini dio bivše Jugoslavije na čijoj teritoriji nije bilo rata u psoljednjoj deceniji 20. vijeka, ali smo dobro osjetili šta znači živjeti u nestabilnom region”, rekao je on.

Zato je, dodao je, uvjeren da je jako važno nastaviti sa afirmacijom regionalne saradnje na zapadnom Balkanu. “Na neki način smo nosioci dobrih inicijativa za regionalnu saradnju, a što je još važnije – promoteri evropskih i evratlantskih vrijednosti na zapanom Balkanu”.

On je, odgovarajući na jedno od pitanja na Forumu, kazao da nema opasnosti od toga što u Crnoj Gori u određenom obimu ima ruskih turista i investitora.

Đukanović je rekao da su predrasude da je “Crna Gora Moskva na moru” zbog velikog broja investitora.

“Nema govora o tome. Crna Gora je država koja je kroz vlastito iskustvo i primjenu vrlo strogih demokratskih standarda 2006. godine promovisala novi način rješavanja i najzahtjevnijih pitanja na Balkanu, a to je pitanje državnog statusa”, poručio je on.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora je time preuzela odgovornost za svoju budućnost i vidi je u evropskom i evroatlantskom okviru i danas vrlo nepokolebljivo grabi ka članstvu u EU i NATO.

“Crna Gora, kao nijedna zemlja EU i NATO, nije zatvorena za investitore od kuda kod dolazili, kao ni za turiste. U Crnoj Gori ima i ruskih turista i investitora mnogo manje nego što se to želi sugerisati kroz formiranje ovakvih predrasuda”, naveo je Đukanović.

Galerija

Bonus video: