Vujović: Pojedinim odredbama Izbornog zakona krši se Ustav

On je ocijenio da novousvojeni zakon sadrži određena poboljšanja i da je najznačajnije elektronska kontrola birača koja bi trebala da spriječi eventualne zloupotrebe
84 pregleda 0 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.03.2014. 13:51h

Odredbom u Zakonu o izboru odbornika i poslanika da su vanparlamentarnim strankama potrebni potpisi podrške za izborne liste, ali ne i parlamentarnim, krši se Ustav jer u izbornom procesu nijesu svi akteri ravnopravni, smatraju u Centru za monitoring (CEMI).

Predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je da su svaki izbori proces sam za sebe i da je nemoguće da neko, na bazi takozvanog legitimiteta iz prethodnih izbora, ima prednost u odnosu na subjekte koji nijesu imali parlamentarni status u prethodnom periodu ili prvi put ističu izbornu listu.

„CEMI će sačekati da vidi zvanični tekst zakona koji će biti objavljen u Sužbenom listu. Ukoliko se potvrde ove najave, CEMI će pokrenuti inicijativu pred Ustavnim sudom da se ovaj dio odredbi ukine zbog svoje neustavnosti“, rekao je Vujović agenciji MINA.

On je ocijenio da je sporna i odredba da se potpisi daju u opštinskim izbornim komisijama, odnosno ispred predstavnika parlamentarnih partija koji čine ta tijela.

„To je posebno problematično u svijetlu da parlamentarne to ne treba da rade, rekao je Vujović.

On je podsjetio da je Ustavni sud na inicijativu CEMI-ja ukinuo odredbe nekadašnjeg Zakona o finansiraju političkih partija kojima je davan poseban novac za predizbornu kampanju partijama koje su u trenutku raspisivanja izbora imale parlamentarni status.

Vujović je podsjetio da je tada stav Ustavnog suda bio da svi akteri izbornog procesa moraju biti ravnopravni, i da država ne može neke favorizovati u odnosu na druge.

„Nažalost, vidi se da tvorci ovih promjena nijesu bili spremni za stvarno unapređenje ovog teksta. Imamo bolje nego dosad, ali i dalje loše rješenje sastava Državne izborne kosmije“, rekao je Vujović.

On je kazao da nije siguran da ima osnova za osporavanje ustavnosti pozitivne diskriminacije na lokalnom nivou navodeći da treba prvo sačekati zvaničnu inicijativu za ocjenu ustavnosti i njihovo obrazloženje.

„Uopšteno gledano riječ je o legitimnom modelu. Ono što čudi jeste da je vodeća opoziciona partija podržala DPS-ov model koji mu poboljšava šanse da dođe do nekoliko „jeftinih“ mandata rezerve kroz sadašnje koalicione partnere“, naveo je Vujović.

On je rekao da je rano prognozirati izbore, ali da, kako je naveo, Demokratska partija socijalista (DPS) lakše „diše“ zahvaljujući odluci Demokratskog fronta (DF) da podrži afirmativnu akciju na lokalnom nivou jer je uveden model koji se po političkom efektu može poistovjetiti sa onim na nacionalnom.

„DPS je kroz projekat Narodne stranke pokušao da dođe do rješenja nedostajuće podrške i mandata, a sada vidimo da im je kroz zakonske izmjene upravo DF to omogućio“, smatra Vujović.

On je ocijenio da novousvojeni zakon sadrži određena poboljšanja i da je najznačajnije elektronska kontrola birača koja bi trebala da spriječi eventualne zloupotrebe.

Prema njegovim riječima, značajne su odredbe usvojene sa ciljem sprečavanja zloupotrebe državnih resursa.

Vujović smatra da se osim nekoliko pozitivnih aspekata zakon, kao i kompletan proces rada na njegovoj izradi, može ocijeniti kao još jedna propuštena šansa da dođemo do kvalitetnog izbornog zakonodavstva.

„Ono što je posebno razočaralo jeste da su se sadašnje parlamentarne stranke saglasile kako da spriječe ili otežaju onima koji nemaju parlamentarni status da izađu na izbore“, rekao je Vujović.

On je kazao da postoji veliki broj zabrana, a da sa druge strane institucije koje bi trebale da budu zadužene za njihovu primjenu a za to nijesu spremne.

„Nažalost, nijesu bili spremni ni za uvođenje stvarnih kvota za žene“, rekao je Vujović.

Bonus video: