Premijerove kreditne akrobacije u Budvi

Pored sporne parcele na brdu Košljun, premijer ima plac pod hipotekom, ali koji i te kako vrijedi kao garancija
102 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2014. 15:12h

Iako je zemljište premijera Mila Đukanovića u budvanskom Podkošljunu već bilo pod hipotekom za kredit od 5.000.000 eura, Hipo alpe adria banka je Đukanovićevom kumu Vuku Rajkoviću dala još jedan kredit, za koji je garant bilo isto to zemljište.

Novi kredit je dobila kompanija “S.T. Invest” iz Podgorice, čija je direktorica Anđela Kolinović, takođe i šefica Đukanovićeve firme “Global Montenegro”. U obje firme je i Đukanovićev kum Vuk Rajković.

“S.T. Invest” je, prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, uzeo kredit od 625.410 eura, koji je garantovan sa 20.229 kvarta zemlje “Global Montenegra”.

Vuk Rajković

Hipoteka sa Hipo alpe adria bankom je potpisana 23. decembra 2010. godine, odnosno godinu i po nakon što je ta banka odložila rok otplate kredita od 5.000.000 eura Đukanovićevoj “Global Montenegro”.

Kako se banci isplatilo da daje novi kredit, uz produženje roka za otplatu starog i koja bi još firma mogla da dobije takve uslove, “Vijesti” nijesu mogle dobiti objašnjenje “zbog bankarske tajne”.

Činjenica je da je zemlja u Podkošljunu vrijedjela 3,1 milion eura kada je Đukanović kupio 2007. godine. Tri godine kasnije, po bankarskoj procjeni, njena je vrijednost već bila dvostruka.

O kreditu su ispisane stranice novinskih tekstova, a hipoteka je još aktivna iako je rok isplate kredita davno istekao.

Takođe je utvrđeno da Đukanović o kreditu nije govorio istinu, jer je rekao da je zemlju kupio kreditom Hipo alpe banke, iako dokumenta pokazuju da je ona plaćena preko Prve, odnosno u to vrijeme Nikšićke banke.

Umjesto da oduzme zemlju u Podkošljunu, Hipo banka banka je rizičan kredit od pet miliona prebacila na svoju firmu Hipo divelopment, pokazuju dokumenta.

Ta firma sada, u koordinaciji sa Đukanovićem, pokušava da proda zemlju u Podkošljunu. U kojoj je taj proces fazi, “Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovor, opet zbog “bankarske tajne”.

Kada je riječ o kreditu “S.T.Investa”, on takođe nije vraćen, pa je još aktivna hipoteka Hipo alpe adria banke.

Iznos od 625.410, kako piše na sajtu Uprave za nekretnine i dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, nije prenijet na Hipo divelopment. Takođe, interesantno je da se nigdje ne pominje kamata po osnovu neizmirenog duga, za koju se procjenjuje da dostiže još trećinu ovog duga.

Iako je već dvojicu budvanskih gradonačelnika poslala u Spuž zbog navodnih akrobacija sa kreditima, nema indicija da se specijalna tužiteljka interesovala za Đukanovićeve kredite.

Đukanovićeva zemlja je u podnožju brda Košljun, na samom ulazu u Budvu, i on je trgovao pola godine ranije, prije nego što je Opština odlučila da proda svoju zemlju na vrhu brda.

Poslanik Socijalističke narodne partije i član Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović ranije je pozvao tužilaštvo da se pozabavi kreditom od pet miliona, izražavajući sumnju da se radi o pranju novca

Poslanik Socijalističke narodne partije i član Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović ranije je pozvao tužilaštvo da se pozabavi kreditom od pet miliona, izražavajući sumnju da se radi o pranju novca.

On je ranije “Vijestima” dostavio na uvid dokumenta koja pokazuju da “Global Montenegro”, čiji je Đukanović suosnivač, nije vratila kredit Hipo banci, iako je rok za to istekao još 28. februara 2011.godine.

Ugovorom je precizirano da banka može da proda imovinu koja je bila garant kredita.

Kaluđerović je juče rekao “Vijestima” da ga niko iz tužilaštva nije kontaktirao ovim povodom i pitao na osnovu čega sumnja da postoji krivično djelo.

Rade Vojvodić osnovao T-mobile

“Global Montenegro” i “S.T.Invest” registrovane su na istoj adresi Rimski trg BB, Podgorica.

Na istoj adresi je i firma “T -mobile” , koja je osnivač “S.T. Investa” i obrnuto- ”S.T. Invest” je njen osnivač, uz poklapanje nekih imena u mendžmentu. “T-mobile” formalo nema veze sa Telekomom Crne Gore.

Prvi osnivač firme je Rade Vojvodić, direktor javnog servisa.

“T-mobile” je obrisana maja 2010. a njeni vlasnici su ranije pokušali da od Telekoma izdejstvuju obeštećenje zbog navodne uzurpacije imena.

Kaluđerović: Pozivam tužilaštvo da ispita slučaj

“Pozivam još jednom tužilaštvo i Upravu za sprečavanje pranja novca da ispitaju o čemu se ovdje radi. Adresa firmi je fantomska a začuđujuće je da Hipo ale adria banka, koja se nalazi nekoliko desetina metara udaljena od te adrese ne zna da su u pitanju firme koje ništa ne rade,” rekao je Velizar Kaluđerović iz SNP-a govoreći o kreditima kod Hipo alpe adria banke koji su direktno i posredno povezani sa Đukanovićem .

Kaluđerović napominje da se u firmama koje su povezane sa Đukanovićem, svuda pominju ista lica, koja su povezana rodbinskim ili prijateljskim vezama.

“Bilo bi normalno da nadležno tužilaštvo i nadležni organ provjeri o čemu se radi, da li je u pitanju pranje novca. Ni poslije šest godina pitanja oko redita nijesu razjašnjena pa premijer treba da nam objasni o čemu se radi, a njegovo ćutanje samo potvrđuje da tu nijesu čista posla,” rekao je Kaluđerović.

Firma je inače bila osnovana nekoliko sedmica nakon što je MATAV, kao prvoplasirani na tenderu za Telekom, najavio da će ga preimenovati u poznati brend T-mobile.

Galerija

Bonus video: