Tužilaštvo da ispita kako Đuranović troši novac građana

Šćepanović je optužio Đuranovića za nezakonitu rekonstrukciju gradskih trgova, koju je započeo bez saglasnosti lokalnog parlamenta i mimo predviđenih planova
0 komentar(a)
Branislav Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Branislav Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.03.2014. 20:42h

Predsjednik danilovgradskog opštinskog odbora Pokreta za promjene (PzP) Drago Šćepanović pozvao je juče tužilaštvo da ispita na koji način predsjednik danilovgradske opštine Branislav Đuranović troši novac poreskih obveznika.

Šćepanović je optužio Đuranovića za nezakonitu rekonstrukciju gradskih trgova, koju je započeo bez saglasnosti lokalnog parlamenta i mimo predviđenih planova.

Rekonstrukcija Trga 9. decembar počela je u septembru 2013, iako to nije bilo predviđeno nijednim dokumentom niti planom za prošlu godinu.

Novac za rekonstrukciju trga nije bio ni opredijeljen budžetom za 2013. Tek dva mjeseca kasnije Skupština je usvojila odluku o kreditnom zaduženju za tu namjenu.

“Početkom rekonstrukcije trga bez ikakve odluke prekršen je zakon. Suština problema je da su započeli rekonstrukciju od novca poreskih obveznika, koji nije bio predviđen za to, kako bi poslovi bili gotovi do Dana opštine. Tek 28. oktobra donijeli su Odluku o zaduženju, a taj kredit još nije realizovan. Dakle, oni sedam mjeseci izvode radove.

Novac za rekonstrukciju trga nije bio ni opredijeljen budžetom za 2013. Tek dva mjeseca kasnije Skupština je usvojila odluku o kreditnom zaduženju za tu namjenu

“Početak radova na rekonstrukciji Trga 9. decembar je bio septembar 2013. a radovi su finansirani iz opštinskog budžeta i finansijskih sredstava JP Komunalno Danilovgrad. Pošto su u toku aktivnosti na realizaciji odluke o kreditnom zaduženju to je nakon realizacije iste moguće dati potpunu sliku zaokružene finansijske konstrukcije rekonstrukcije Trga 9. decembar”, odgovoreno mu je iz Službe predsjednika Opštine.

Šćepanović smatra da se upravo u tom odgovoru krije povod za hitnu reakciju tužilaštva.

“U kapitalnom dijelu budžeta za 2013. godinu nije planirana rekonstrukcija, u Programu uređenja prostora Opštine Danilovgrad za 2013. godinu koji je ranije donijet to nije bilo planirano, u poslovnom i finansijskom planu JP Komunalno za 2013. godinu ne pominje se niđe rekonstrukcija trga, mada to nije ni njihova djelatnost“, rekao je Šćepanović.

Istakao je da PzP ni on kao predsjednik Opštinskog odbora nisu protiv razvoja i uređenja grada, ali na zakonit način.

“Ako pričamo o trgu, ovo je predizborni trg. DPS je pred prošle lokalne izbore napravio projekat za rekonstrukciju Trga golootočkih žrtava od 5,5 miliona eura, naravno, to je bila njihova mašta. Sad kad su se primakli izbori odlučili su brže-bolje da rade, na bilo kakakav način, samo da ispune to predizborno obećanje”, rekao je Šćepanović dodajući da poziva tužilaštvo da ispita kako Đuranović nezakonito, već sedam mjeseci, rekonstruše trgove u Danilovgrad.

“Pozivam tužilaštvo da ispita moje navode i da se predsjednik Opštine i svi odgovorni u opštinskim službama prizovu i dozovu poznaniju prava. Da shvate da predsjednik izvršni organ u sistemu lokalne uprave, a da je Skupština predstavničko tijelo koja donosi sve odluke, koje predsjednik samo izvršava, u okviru mandata koji mu je dala Skupština. Đuranović je to očigledno prenebregao i pravi od Skupštine pozorište. Pravi cirkus i unižava taj dom i igra se sa novcem građana. Troši ga kao da mu je prćija koju je donio iz Grba”, ocijenio je Šćepanović.

Bonus video: