Abazović: Evropi bez obzira na krizu ne prijeti nikakav raspad

Olivera Komar je kazala da se rast skepticizma dešava zbog pojave nacionalizma, neostvarenog očekivanja od strane EU, kao što su mir i stabilnost
57 pregleda 9 komentar(a)
Evropski čas, Foto: Pozitivna Crna Gora
Evropski čas, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 20.03.2014. 17:01h

Predstojeći izbori za Evropski parlament su faktor promjena i faktor daljeg interesovanja za EU, izjavili su Olivera Komar i Dritan Abazovic na prvom modulu projekta „Evropski čas“ , koji je organizovao Forum mladih Pozitivne Crne Gore, na temu „Budućnost Evrope: mogući scenarij daljeg razvoja EU“ .

Dritan Abazović je rekao da postoji kriza koja može nastati ukoliko desnica pobijedi na EU izborima, ali i da je svaka kriza šansa sa poboljšanje rada institucija i eventualnog pronalaženja efikasnijeg modela funkcionisanja.

„Evropi bez obzira na krizu ne prijeti nikakav raspad, ali evropske države nemaju šansu ukoliko budu djelovale pojedinačno“, rekao je Abazović.

Olivera Komar je kazala da se rast skepticizma dešava zbog pojave nacionalizma, neostvarenog očekivanja od strane EU, kao što su mir i stabilnost, i nadanja u ekonomski prosperitet.

Panelisti su se osvrnuli i na temu krize u Ukrajini i kazali da budućnost EU ne treba gledati kroz dešavanja u Krimu. Na pitanje kako vide viziju daljeg razvoja EU Abazović je odgovorio da najbolji i najteže dostižan model jeste Federalna EU, dok Olivera Komar smatra da EU treba da se vrati osnovnim idejama na kojima je postala i time vrati ljudima povjerenje u istu, a na čelu kojih je solidarnost. Projekat „Evropski čas“ podrazumijeva 12 modula, od kojih će drugi biti organizovan na temu "Ekonomska i monetarna unija" krajem narednog mjeseca.

Bonus video: