Vujanović: Papa je naklonjen Crnoj Gori

„Leopold Mandić je svetac koji se u Vatikanu veoma poštuje i čije se porijeklo iz Crne Gore veoma uvažava“
135 pregleda 37 komentar(a)
Filip Vujanović, papa Franjo, Foto: Reuters
Filip Vujanović, papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2014. 15:29h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Vatikanu, gdje se sastao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Predsjednik Vujanović je izrazio zadovoljstvo veoma otvorenim, konstruktivnim i korisnim razgovorom sa papom Franjom.

„Bio je to sastanak na kome smo zajednički podsjetili na viševjekovne odnose Crne Gore i Vatikana, koji su počeli sa priznanjem države 1077. godine kada je priznat kralj Mihailo Vojisavljević u Duklji iz koje je nastala Crna Gora, potom kroz Konkordat između Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine, koji je bio osnova za drugi Temeljni ugovor koji je potpisan prije dvije godine“, kazao je Vujanović.

Predsjednik Crne Gore je istakao da je konstatovano da je iz Crne Gore i jedan veliki i vrijedan svetac – Leopold Mandić, koji je promovisao dobre veze pravoslavlja i katoličanstva, odnosno bio veliki ekumenista i život posvetio pomoći slabim i siromašnim.

„Leopold Mandić je svetac koji se u Vatikanu veoma poštuje i čije se porijeklo iz Crne Gore veoma uvažava“, kazao je predsjednik Vujanović.

Predsjednik Vujanović sa papom Franjom razgovarao je i o aktuelnostima vezivanja Crne Gore i Vatikana i sa zadovoljstvom je iskazano da se u svim sadržajima sprovodi Temeljni ugovor između dvije države, odnosno da Crna Gora može biti dobar primjer saradnje sa Vatikanom.

„Bilo mi je veliko zadovoljstvo da čujem da papa Franjo ima jednu snažnu emociju prema Crnoj Gori, da je guverner argentinske provincije Ćako Horhe Kapitanić, koji je porijeklom Crnogorac, čovjek koga papa veoma uvažava i sa kojim je blizak, a da je u vremenu kada je sadašnji papa proglašen za biskupa – jedan od trojice biskupa koji su ga proglasili bio porijeklom iz Crne Gore. Sve je to nešto što i u jednom personalnom smislu gradi naklonost pape Franja prema Crnoj Gori“, istakao je predsjednik Vujanović.

Vidjelo se, kazao je predsjednik Crne Gore, veoma jasno, otvoreno i na način koji je bio za svaki ponos da je papa Franja veoma naklonjen Crnoj Gori i da je spreman da promoviše ono što su najveće vrijednosti Crne Gore.

Predsjednik Vujanović sastao se u Vatikanu i sa državnim sekretarom Svete Stolice nadbiskupom Pjetrom Parolinom.

„Imao sam dug, kvalitetan i veoma sadržajan razgovor sa državnim sekretarom Parolinom, koji je, takođe, u jednakom vrednovanju govorio o odnosima između Crne Gore i Vatikana“, istakao je predsjednik Vujanović.

Susretima sa papom Franjom i državnim sekretarom Parolinom prisustvovao je i ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici Veselin Šuković.

Bonus video: