Manifest nove partije CDU: Revanšizam nije naša ideologija

„Crnoj Gori je potrebna politika koja će unaprijediti i osnažiti njene građanske i demokratske institucije"
66 pregleda 16 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.03.2014. 12:36h

Orijentacija prema atlanskoj zajednici i evropskim integracijama od suštinskog su značaja za dugoročnu crnogorsku političku i ekonomsku stabilnost, smatraju u Crnogorskoj demokratskoj uniji (CDU). Bivši ministar vanjskih poslova i ambasador Crne Gore u Vašingtonu i kandidat za predsjednika CDU, Miodrag Vlahović, najavio je ranije da će stranka biti osnovana 22. maja, da će biti crnogorska građanska partija političkog centra i da će se zalagati za ulazak u NATO i Evropsku uniju (EU). U Manifestu koji je danas objavljen navodi se da obnovljena državna nezavisnost obavezuje sve koji žele da učestvuju i pomognu u demokratskom razvoju Crne Gore.„Crnoj Gori je potrebna politika koja će unaprijediti i osnažiti njene građanske i demokratske institucije i koja ce obnoviti i sačuvati njene nacionalne i kulturne vrijednosti. Potrebna nam je i nova kulturna i nacionalna politika“, kaže se u Manifestu. Navodi se da obnovljena nezavisnost iziskuje potrebu i obavezu razvijanja svijesti o građanskoj lojalnosti i pripadništvu Crnoj Gori.

Nove generacije treba da poznaju istoriju U CDU smatraju da nove generacije treba da poznaju crnogorsku istoriju, kako bi bile spremne da bolje razumiju svoju zemlju i njene istinske potrebe i interese.„Treba nam politika koja će sačuvati i unaprjeđivati dobre odnose Crne Gore sa svim susjednim zemljama i učiniti konkretne i djelotovrne korake prema atlanskom savezništvu i prema EU“, kaže se u Manifestu. Crnoj Gori su, kako se navodi, potrebni ljudi koje će nastaviti njen demokratski preobražaj i očuvati njenu slobodarsku tradiciju i istorijski potvrđene vrijednosti zajednice slobodnih i ravnopravnih naroda i građana. „Svjesni teškoća i izazova sa kojima je suočeno crnogorsko društvo, mi prepoznajemo potrebu i interes da se okupe sve snage, grupe i pojedinci, koji baštine građanske i demokratske vrijednosti, koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju domovinu i koji obnovu njenih kulturnih, ekonomskih i političkih potencijala razumiju kao svoju najvažniju obavezu“, naveli su iz CDU.

Ne žele "ponavljanje kvazi-revolucija" Oni su pozvali na dijalog i ujedinjenje svih kojima interes Crne Gore nadilazi sve druge interese i motive.„Nema dobrog razloga, niti opravdanja, da djelujemo u rascjepkanim grupicama i usitnjenim partijama. Nizovi izbornih neuspjeha i politička marginalizacija obesmišljavaju nastavak takvog politikanstva. Treba se što prije vratiti iz te slijepe ulice crnogorske politike. Na to nas obavezuje i sjećanje na sve crnogorske pojedinačne i kolektivne otpore bezumlju rata i zločina na prostorima bivše Jugoslavije, naše nepristajanje na potiranje crnogorske državnosti i crnogorske nacionalne samobitnosti“, kaže se u Manifestu. Iz CDU su poručili da ne žele da učestvuju u politici destrukcije i rušenja, i da ponavljanje "anti-birokratskih" i sličnih kvazi-revolucija nije njihov izbor. „Ne zanimaju nas gorljivi pozivi na obračune. Revanšizam nije naša ideologija. Naša politička opredjeljenja i motivacije podrazumijevaju ozbiljniji i duži napor. Saradnjom i savezništvima želimo da marginalizujemo tragičnu logiku apsolutnih pobjednika i onih koji dovijeka treba da se osjećaju poraženima“, pojasnili su iz CDU. Prema njihovim riječima, njihov izbor podrazumijeva političku i socijalnu odgovornost i zahtijeva istrajnost i ozbiljnost.„Želimo da poboljšamo crnogorsku politiku, ne ugrožavajući, pritom, nezavisnost, državni i nacionalni integritet Crne Gore. Potrebne su nam promjene koje će osnažiti, a ne oslabiti Crnu Goru“, kaže se u Manifestu.

Za društvo jedankih šansi Iz CDU su poručili da svaki uspjeh Crne Gore smatraju svojim. „Rezultat je važan, a ne samo to ko ga je ostvario. Surevnjivost i sujeta nijesu dobri saveznici u politici“.Zbog svega toga, kako su naverli, sebe definišu crnogorskim demokratama, svoju partiju, koja će biti stranka političkog centra liberalno-demokratske orijentacije, zvaće Crnogorska demokratska unija, a njen simbol će biti brijest i maslina. „Brijest iz istiomene poeme Mirka Banjevića i maslina iz pjesme Radovana Zogovića 'Instrukcija maslini'. Brijest kralja Nikole, plemenito drvo crnogorskog Kontinenta, i maslina našeg Primorja. Pravda i pravičnost, mir i razumijevanje, rast i blagostanje, ali i poruka o slobodi, o vječnosti i neuništivosti naše jedine Crne Gore“, pojasnili su iz CDU. Iz te partije su poručili da će se zalagati za društvo jednakih šansi, tolerancije i solidarnosti. „Očuvanje građanskog i multikuturnog društva je najbolja platforma za unaprjeđenje prava svih nacionalnih i konfesionalnih zajednica, njihovih legitimnih interesa i potreba. Svi smo u Crnoj Gori zajedno i svi smo jednaki - kao svoji na svome“, kaže se u Manifestu. Iz CDU su naglasili da su netolerancija i ksenofobija njihovi neprijatelji. „Mi ćemo biti iskreni zaštitnici svih manjina, jer se demokratski karakter i kapaciteti jednog društva prepoznaju po odnosu prema marginalizovanim grupama“.„Oni koji su udarali na Crnu Goru i njene temeljne vrijednosti, uvijek su to radili izazivajući podjele, netrpeljivost i mržnju. Negiranje svega sto je crnogorsko je vazda bio glavni činilac takvih politika. Mi vjerujemo u budućnost višenacionalne i multikulturne Crne Gore i upravo zbog toga jasno i glasno ističemo - bez Crnogorki i Crnogoraca nema ni Crne Gore“, naveli su iz te stranke. Prema njihovim riječima, Crnoj Gori su potrebni i novi odgovori na ekonomskom i socijalnom planu.„Pored neophodnih novih infrastrukturnih projekata i onih u oblasti energetike, potrebno je usmjeriti pažnju na neiskorišćene potencijale u poljoprivredi, novim tehnologijama i uslugama. Proizvodnja zdrave hrane treba da bude osnov održivog turizma, ali i naše ukupne ekonomije“, smatraju u CDU.

Orijentacija prema EU i NATO od suštinskog značaja

U toj partiji, kako su naveli, orijentaciju prema atlanskoj zajednici i evropskim integracijama doživljavaju kao pitanja od suštinskog značaja za dugoročnu crnogorsku političku i ekonomsku stabilnost. „Članstvo u NATO je potreba Crne Gore. Svi razlozi za naše članstvo u Alijansi su naši suštinski interesi. Uključivanje u sistem kolektivne bezbjednosti donijeće dugoročnu stabilnost i sigurnost i nepromjenljivost crnogorskih granica“, naveli su iz CDU. Prema njihovim riječima, otpori takvoj crnogorskoj politici, osim neznanja i neupućenosti, dolaze prevashodno od onih koji nisu ni željeli da vide slobodnu i nezavisnu Crnu Goru. Iz CDU su kazali da su izgradnja demokratskih institucija i vladavina prava njihovi trajni ciljevi.„Želimo da vidimo prosperitetnu Crnu Goru, ujedinjenu u naporu da svim svojim građanima obezbijedi napredak i jednaku šansu za razvoj. Želimo da vidimo bolju Crnu Goru, uvjereni da se njen državni i nacionalni integritet tako najbolje čuva i potvrđuje“, kaže se u Manifestu.

Bonus video: