Forum 2010: Skupo nas košta to što nijesmo gluvi i slijepi, pa zapažamo svu aljkavost

Aktivista Danilo Mrvaljević, poručio je da je stanje na Cetinju alarmantno i da to nije nikakva novost, već konstanta
6 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2014. 16:32h

"Cilj Foruma 2010, je da kao grupa intelektualaca i istaknutih javnih radnika, pomognu ozdravljenju crnogorskog društva, pospješe proces njegove demokratizacije, što bi dovelo do mirne tranzicije vlasti i raskid sa aktuelnom politikom uništenja naše države", poručio je na Cetinju, član Foruma Boban Batrićević.

Predstavnici Forum 2010, održali su danas na Cetinju pres konferenciju ispred Vlaške crkve i spomenika Vila, “motivisani su lošim standardom građana u Prijestonici, neispunjavanjem pojedinih predizbornih obećanja aktuelne vlasti, kao i devastacija kulturno - istorijskog spomenika - ograda Vlaške crkve”.

"Skupo nas košta to što nijesmo gluvi i slijepi, pa zapažamo aljkav i nemaran odnos naše vlasti prema kulturno istorijskim spomenicima Crne Gore. Ovaj svojevrsan i unikatan istorijski monument postao je žrtva predizborne rekonstrukcije ulice, koja prolazi pored Vlaške crkve. Inicijatori, odnosno lokalna vlast, nijesu učinili ništa po pitanju njene zaštite", kaže Batrićević.

On dodaje da Forum 2010 ovim putem želi da na izričit, jasan i neposredan način ukaže na lošu praksu vlasti, kako u Prijestonici tako i u drugim gradovima Crne Gore. "Naša organizacija je napravila korak dalje, i nastavila sa jačanjem personaliteta, omogućivši pristup mladim i talentovanim umjetnicima i naučnicima.

Tako da će se pored imena prof dr Šerba Rastodera, Balše Brkovića I mnogih drugih istaknutih intelektualaca, u Forumu 2010 naći i naš mladi i zapaženi režiser, asistent fakulteta dramskih umjetnosti – Gojko Berkuljan, istoričar i publicista Petar Glendža i apsolvent pravnog fakulteta, nedavno uhapšeni mirni demonstrant, građanski aktivista – Danilo Mrvaljević", kazao je Batrićević.

Režiser Gojko Berkuljan, kaže “da kada se građani Cetinja i Crne Gore pogledaju kroz dvodecenijsku mutaciju njihovog socio-ekonomskog statusa, nije teško primjetiti devastirajuće posljedice do kojih je ona dovela”.

"Gubljenjem elementarnih sredstava neophodnih za život prioriteti ljudi su se promjenili, tako da je kultura postala luksuz. Ako čovjek ne posjeduje ono materijalno čime bi obezbjedio sopstvenu egzistenciju, suludo je od njega očekivati da će svoj trud, rad i energiju usmjeriti ka nečemu što je nematerijalno, što je duhovna nadogranja njega i kolektiva kojem pripada", kazao je Berkuljan.

On dodaje da tako nešti ipak ne smije biti izgovor za ovo što se događa.

"Upravo je zbog toga ostećenje ograde Vlaške crkve uzeto kao simbol odnosa vlasti prema kulturnom nasljeđu Crne Gore. Ako je stanje u kulturi toliko loše, ako su mogućnosti za njenom nadogradnjom ograničene, najmanje što se može uraditi je zaustavljanje uništavanja i prezervacija postojeće kulturne baštine", kazao je Berkuljan.

Aktivista Danilo Mrvaljević, poručio je da je stanje na Cetinju alarmantno i da to nije nikakva novost, već konstanta.

"To traje već skoro četvrt vijeka, sa izuzetkom, to moram da naglasim, nekoliko godina kad je LSCG vršio vlast na Cetinju. Da se razumijemo, nije Cetinje u tom periodu doživjelo najveći procvat u svojoj istoriji, ali je ovo bio slobodan grad, tada se znao red i Prijestonica nije bila u tolikim dugovima kao svih ostalih godina od 1990. do danas", kazao je Mrvaljević.

On ističe “da ne vidi izlaz iz ove situacije dok god se gradom upravlja na ovakav način, dok god je ova DPS garnitura na vlasti”.

Publicista Petar Glendža, kazao je da to što je prilikom rekonstrukcije Grahovske ulice, značajno oštećen dio ograde Vlaške crkve, treba posmatrati kao paradigmu, jako loše pojave u crnogorskom društvu, koja postaje naša svakodnevnica.

"Time što je oštećen kulturno-istorijski spomenik od posebnoga značaja, kako za prijestonicu Cetinje, tako i za Crnu Goru, i što je zaobiđen čitav niz preventivnih mjera na obezbjeđivanju spomenika, demonstracija je nemara, neprofesionalnosti, nestručnosti", kazao je Glendža.

Predstavnici FORUM-a 2010 podsjetili su da je ograda Vlaške crkve svojevrstan spomenik kulture, nastala prije skoro 120 godina, a čine je 1544 puščane cijevi, zaplijenjene u crnogorsko-osmanskim okršajima od 1858. do 1878. godine. Kao takva, vjerovatno je najoriginalnija ograda jedne hrišćanske bogomolje.

Galerija

Bonus video: