Milošević upoznao Drobniča sa viđenjem DPS-a o dešavanjima u Beranama

Milošević naveo da su uoči i tokom glasanja tokom bili ugroženi životi i osnovna ljudska prava članova i aktivista DPS-a
76 pregleda 0 komentar(a)
Tarzan Milošević, Vuka Golubović, Foto: Boris Pejović
Tarzan Milošević, Vuka Golubović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2014. 12:24h

Politički direktor Demokratske partije socijalista Tarzan Milošević uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitji Drobniču, u kojem ga, iz ugla svoje partije, izviještava o dešavanjima uoči i tokom lokalnih izbora u Beranama.

Milošević navodi da su uoči i tokom glasanja tokom bili ugroženi životi i osnovna ljudska prava članova i aktivista Demokratske partije socijalista Crne Gore.

"Naime, u noći između 4. i 5. marta obijene su i opljačkane kancelarije Opštinskog odbora DPS Berane. Umjesto osude kriminalnog čina i podrške DPS-u, od političkih rivala smo dobili komentar da smo sami sebe opljačkali. Jedino ste Vi javno osudili napad na DPS i na tome smo Vam zahvalni. 9. marta 2014. godine već u 9 sati naši aktivisti su primijetili da nepoznata osoba sa udaljenosti od oko 30 metara snima privatnu kuću Osmana Osmanovića, u kojoj se nalazio mini izborni štab naše partije. Sat vremena kasnije u kuću su neovlašćeno upala četiri muškarca, Velimir Đurišić i Ivan Radević, obojica odbornički kandidati liste "Zdravo Berane DF-SNP", te Zoran Šćekić i četvrta nepoznata muška osoba. Od samog upada u kuću sva četvorica su vrijeđala, pljuvala, fizički nasrtala na naše aktiviste i krala naše stvari i papire koji su bili neophodni za praćenje izbornog procesa. U namjeri da ih spriječe u toj opštoj otimačini, neki od naših akitivsta su zadobili fizičke povrede, o čemu posjeduju urednu medicinsku dokumentaciju", navodi se u pismu Miloševića.

Dodaje se da je u drugoj mjesnoj zajednici, gdje se nalazio mini izborni štab DPS-a, u prostorije zakupljene od Ferida Malezića, oko 8 sati upao nosilac liste "Zdravo Berane" Dragoslav Šćekić, koji je, kako se navodi, neovlašćeno snimao naše aktiviste i njihov rad.

"Nekih pola sata kasnije, u iste prostorije neovlašćeno su upali Vučić Dobrašinović, Velimir Đurišić i Veljko Marković, koji su fizički nasrtali na aktiviste DPS-a i oteli materijal potreban za praćenje izbora. O svemu ovome naši aktivisti dali su izjave policiji. Napominjem da su većinu prisutnih aktivista DPS činili pripadnici nacionalnih manjina, zbog čega su se osjećali posebno ugroženo".

Tokom čitavog izbornog dana, kako se navodi u pismu, na biračkim mjestima je bilo raspoređeno između 10 i 15 aktivista opozicionih partija:

"Koji su zastrašivali birače, prijetili im i sprječavali li ih da na miran način ostvare svoja prava. Posebnu agresivnost ispoljavali su prema pripadnicima nacionalnih manjina, o čemu su nas informisali naši, ali i birači ostalih partija. Proslavljajući svoju pobjedu u noći 9. marta 2014. godine, pristalice opozicije su unijele nemir u mnoge domove, zastrašujući svoje sugrađane druge nacije i vjere uzvikivanjem nacionalističkih parola i prijetnjama, dok su automobilima prolazili kroz gradska naselja u kojima je dominantno stanovništvo manjinskih naroda".

U pismu se između ostalog navodi i da je notorna neistina da DPS potkupljuje birače i vrši pritisak na njih.

"Partija smo koja ima svoj budžet, između ostalog zasnovan i na donacijama naših članova, i taj novac možemo trošiti, u skladu sa zakonom, kako god smo zamislili. Zavisno od dozvoljene sume novca kojom raspolažemo u kampanji, stvar je samo naše odluke da li ćemo ga potrošiti na politički marketing, organizaciju promotivnih skupova, isplatu putnih troškova ili nešto sasvim drugo što je dozvoljeno Zakonom o finansiranju političkih partija. Svaki finansijski izvještaj i kontrola koju su nadležne državne institucije obavile u DPS-u, a bilo ih je mnogo, javno je dostupan i pokazuje da smo partija sa najurednijim finansijskim poslovanjem u Crnoj Gori".

Dodaje se da će i DPS kod nadležnih organa insistirati da se provjeri autentičnost svih spiskova "koji su navodni "dokazi" o kupovini glasova".

Bonus video: