Nimanbegu: Zakonom nijesu ispoštovane sugestije nacionalnih savjeta

Predlog Zakona nalazi se u skupštinskoj proceduri
64 pregleda 2 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Arhiva "Vijesti"
Genci Nimanbegu, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.03.2014. 12:56h

Predloženi Zakon o upotrebi i isticanju nacionalnih simbola je bolji nego važeći, ali nijesu ispoštovane sugestije nacionalnih savjeta, kazao je poslanik Force Genci Nimanbegu.

Predlog Zakona o upotrebi i isticanju nacionalnih simbola, koje je pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, nalazi se u skupštinskoj proceduri.

Predviđeno je slobodna upotreba nacionalnih simbola u službenim prostorijama lokalne samouprave u kojima su pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice većinski narod i tamo gdje čine više od 15 odsto stanovništva.

Nimanbegu je kazao agenciji MINA da nije u redu da se određuje broj od 15 odsto zastupljenosti manjina za isticanje i upotrebu nacionalnih simbola u jedinicama lokalne samouprave.

„Takođe, glavna naša primjedba je bila da imamo obavezu institucija na lokalnom novou da sudovi, škole ističu nacionalne simbola manjina koji žive na tom području, što nije sadržano u rješenju predloženog zakona", naveo je Nimanbegu.Poslanica Hrvatske građanske inicijative Ljerka Dragičević kazala je da nije saglasna predloženim zakonom, u kome se navodi da je upotreba nacionalnih simbola zabranjena na zgradama i prostorijama Skupštine, predsjednika Crne Gore, Vlade, Ustavnog suda, sudova, državnog tužilaštva, Ombudsmana, Vojske.

„Ne mogu da prihvatim ono gdje je diskriminacija manjina, posebno u lokalnim samoupravama gdje su stavili vrlo visok procenat od 15 odsto, a u stvari mi zvanično nemamo u Crnoj Gori do kojeg procenta su manjine“, rekla je Dragičević agenciji MINA.

Ona je kazala da je posebno to „tangira“ kao Hrvata, „jer smo mi autothono stanovništvo, sa vrlo niskim procentom, ali zato imamo veliku baštinu, i smatramo da to ne može baš tako da nas se odvoji apriori“.

„Tako da ću zajedno sa kolegama iz albanskih stranaka i Bošnjačke stranke podnijeti amandman“, najavila je Dragičević.

Amandman će se odnositi, precizirala je, na to da u lokalnoj samoupravi, treba da bude istaknut nacionalni simbol manjinskog autothonog stanovništvo koje tu živi, i koje je, kako je navela, vezano vjekovima za to mjesto.

Bonus video: