Elijason: Crna Gora je pouzdan partner Ujedinjenim nacijama

Premijer Milo Đukanović sastao se danas sa Elijasonom, koji boravi u Crnoj Gori povodom otvaranja UN eko zgrade u Podgorici
51 pregleda 0 komentar(a)
Jan Elijason, Foto: Beta/AP
Jan Elijason, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.03.2014. 16:03h

Crna Gora je pouzdan i snažan partner Ujedinjenim nacijama (UN) i ima razloga da bude ponosna na dosadašnja dostignića, napredak i razvoj države, poručio je zamjenik generalnog sekretara UN, Jan Elijason.

Premijer Milo Đukanović sastao se danas sa Elijasonom, koji boravi u Crnoj Gori povodom otvaranja UN eko zgrade u Podgorici.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, naveo da crnogorska Vlada intenzivno afirmiše principe povelje UN-a i predano ispunjava sve međunarodne obaveze u skladu sa projektovanim milenijumskim ciljevima.

“Crna Gora je snažno posvećena multilateralizmu, saradnji sa UN i poštovanju temeljnih vrijednosti te organizacije. Potvrda kvaliteta te saradnje je i otvaranje eko zgrade u Podgorici, što predstavlja značajan doprinos afirmaciji održivog razvoja i stvaranje preduslova za punu realizaciju koncepta Djelujući kao jedan”, rekao je Đukanović.

On je naglasio da Crna Gora, učešćem u radu Savjeta za ljudska prava, pruža doprinos očuvanju i zaštiti ljudskih prava na globalnom nivou.

“Crna Gora u tom kontekstu vodi konzistentnu politiku i na nacionalnom i regionalnom nivou, uvažavajući i promovišući principe ljudskih prava i zaštite ranjivih grupa”, rekao je Đukanović.

On je kazao i da je Crna Gora kao stabilna država, posvećena realizaciji dugoročnog koncepta demokratskog i ekonomskog razvoja i uspostavljanju i očuvanju stabilnosti i prosperitetu regiona u cjelini, saglasno svojim evropskim i evrotlantskim prioritetima.

“Elijason je istakao da je Crna Gora pouzdan i snažan partner najveće svjetske organizacije i da imamo razloga da budemo ponosni na dosadašnja dostignića, napredak i razvoj države”, kaže se u saopštenju.

On je zahvalio premijeru za podršku na izgradnji eko zgrade koja, kako je kazao, simbolizuje visoki kvalitet i široki spektar saradnje sa UN i privrženost Crne Gore principima Svjetske organizacije.

Kako je saopšteno, Elijason je naveo da će UN dati sve od sebe da kroz jačanje partnerskog odnosa sa Crnom Gorom doprinesu ostvarivanju nacionalnih prioriteta i u narednom periodu.

Crna Gora učestvuje u promociji vrijednosti mira

Crna Gora učestvuje u stabilnosti i promociji vrijednosti mira, dijaloga i regionalne saradnje, što su temelji Ujedinjenih nacija (UN), ocijenjeno je na sastanku zamjenika generalnog sekretara te organizacije Jana Elijasona sa predsjednikom crnogorskog parlamenta, Rankom Krivokapićem.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio Elijasonu na prepoznavanju napora i doprinosa koji Crna Gora ima kroz svoje učestvovanje u mirovnim misijama i politiku dijaloga.

“Elijason je istakao da je Crna Gora priča koja je veoma uspješna u ovom dijelu Evrope”, kaže se u saopštenju.

On je poručio i da je uloga Krivokapića, koji je j predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, važna za doprinos iznalaženju dugoročnih rješenja koja za cilj imaju sigurnost i mir građana.

“Sagovornici su zaključili da su mir i stabilnost vrhovni prioriteti kojima države članice UN-a moraju biti kontinuirano posvećene. Svaki pojedinačni doprinos znači sigurnost čitave zajednice”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: