Parlament da se izjasni o Zakonu o finansiranju političkih partija

Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijeli su 28. februara poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS) i Hrvatske građanske inicijative (HGI)
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore prazna, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore prazna, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2014. 13:39h

Ustavni sud zatražio je da se Skupština Crne Gore u roku od 30 dana izjasni u vezi predloga za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijeli su 28. februara poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS) i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Zakonom, koji je u parlamentu usvojen 17. februara, glasovima opozicije i Socijaldemokratske partije, predviđena je, kako je obrazloženo, strožija kontrola trošenja budžetskih sredstava i sprječavanje njihove zloupotrebe u partijske svrhe.

Poslanici DPS-a, BS i HGI smatraju da je sporni Zakon u direktnoj suprotnosti sa brojnim odredbama Ustava Crne Gore, posebno onim koja se odnose na ljudska prava i slobode.

"Time se dovodi u pitanj pravna sigurnost građana i narušavaju osnovni principi i instituti demokratskog društva", kaže se u predlogu.

Ocjenjuje se da se Zakonom o finansiranju političkih partija propisane obaveze i nadležnosti državnih i organa lokalne samouprave, Državne izborne komisije, javnih preduzeća i drugih pravnih lica suprotno ustavnim određenjima i zakonima kojima su uređena ova pitanja.

Poslanici DPS-a, BS i HGI ističu da nije sporno da se ovim zakonom mogu propisati određena ograničenja i zarade i kontrola finnasiranja i finansijskog poslovanja političkih partija, ali smatraju da se osporenim odredbama izlazi iz predmeta njihovog uređenja.

"Propisuju se zabrane i ograničenja pojedinih ljudskih prava i sloboda, a naročito onih koji se odnose na najosjetljivije kategorije stanovništva i to u periodu od raspisivanja i mjesec nakon izbora", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da se ograničavaju zakonska prava pravnih i fizičkih lica – otpremnine, isplata dugovanja na osnovu stare devizne štednje, pravo poljopvrednika i preduzetnika na kredite, dotacije i oprost duga građanima, uključujući račune za struju, vodu i druge javne usluge.

"Ovakva rješenja koja su na štetu građana, privrednih subjekata i društva u cjelini, ne mogu biti predmet ovog zakona, jer su u suprotnosti sa ustavnim odredbama", tvrde iz DPS-a, BS i HGI.

Poslanik DPS-a, Miodrag Vuković je ranije precizirao da je podnijet predlog za ocjenu ustavnosti 17 od 24 člana Zakona o finansiranju političkih partija.

Bonus video: