Konjević: Inspektori počeli kontrolu biračkog spiska

Prema njegovim riječima, podnijeto je 3,1 hiljadu zahtjeva da se provjere navodne greške u biračkom spisku
6 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2014. 13:11h

Upravni inspektori počeli su kontrolu biračkog spiska na osnovu inicijativa koje su podnijele tri političke partije, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, naglašavajući da je fizički nemoguće okončati cijeli taj postupak u zakonom propisanom roku.

Pozitivna Crna Gora, Građanska Inicijativa i Nova srpska demokratija u ime Demokratskog fronta podnijele su u ponedjeljak, na poziv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), inicijative za inspekcijski nadzor biračkog spiska.

Konjević je, na pitanje da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) preduzelo nešto po pitanju tih inicijativa, kazao da upravni inspektori već rade na tome.

„Preduzeli smo naravno, samo što nemamo namjeru svakodnevno da obavještavamo MANS o tome šta radi MUP“, rekao je Konjević novinarima nakon potpisivanja memoranduma o saradnji u vezi sa rješavanjem pitanja raseljenih u Crnoj Gori.

Podnijeto više od tri hiljade zahtjeva

Prema njegovim riječima, podnijeto je 3,1 hiljadu zahtjeva da se provjere navodne greške u biračkom spisku.

„To su podnijele tri partije, što znači da, shodno zakonskoj odredbi na koju smo i prilikom usvajanja novog Zakona o biračkim spiskovima imali primjedbi, šest upravnih inspektora treba da, u roku od 24, odnosno 48 sati napravi 9,3 hiljade zapisnika“, precizirao je Konjević.

On je rekao da je, i uoči predsjedničkih izbora, upozoravao da je nemoguće ispoštovati tu zakonsku normu, naglašavajući da je potpuno svjestan odgovornosti koju MUP ima.

On je podsjetio da je, nekoliko dana prije održavanja predsjedničkih izbora, bilo podneseno više od sedam hiljada inicijativa za provjeru biračkog spiska.

„Svako će razumjeti da je nemoguće, u fizičkom smislu, za 24 sata, u 21 opštini, izvršiti kontrolu za 3,1 hiljadu osoba i napraviti za tri podnosioca istih inicijativa 9,3 hiljade zapisnika, i te zapisnike u roku od dva dana uručiti podnosiocima inicijativa. Ako MANS ima taj kapacitet, neka se kandiduje na izborima i neka neko od njih bude ministar unutršnjih poslova“, pojasnio je Konjević.

On je kazao da je, sa sadašnjim kapacitetima MUP-a, to nemoguće realizovati.

„Mi već radimo na tome. Trebalo je prvo izvršiti analizu i razvrstati to po opštinama, da bi upravni inspektori već danas pošli u opštine gdje ima najveći broj zahtjeva za provjeru“, kazao je Konjević.

On je podsjetio da je, nekoliko dana prije održavanja predsjedničkih izbora, bilo podneseno više od sedam hiljada inicijativa za provjeru biračkog spiska.

„Bilo je 7,1 hiljadu inicijativa. Nakon svih kontrola, u manje od jedan odsto slučajeva su se navodi MANS-a pokazali tačnim. Ovo su činjenice, i ja nemam nikakvih problema da to realno kažem“, naglasio je Konjević.

Bonus video: