Kriza u Ukrajini: SDP uz EU i Ameriku, DPS i DF uzdržani

SDP vjeruje da iskustvo naroda SFRJ može pomoći da vide kuda vode eventualne vojne solucije
71 pregleda 87 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 07:33h

Iako su partije na domaćoj političkoj pozornici jasno podijeljene na one koje zagovaraju članstvo Crne Gore u NATO čija vodeća članica, SAD, prijeti ekonomskim sankcijama Rusiji u slučaju da ne povuče trupe u bazi na Krimu, i one koje su za neutralnost, stranke su mahom rezervisane prema krizi u Ukrajini.

Ni Vlada, koja je među prvih 25 dala podršku SAD u osudi Asadovog režima iako međunarodni eksperti nijesu imali čvrst nalaz ko je odgovoran za napade hemijskim oružjem u Siriji, nije se juče odredila.

Iz Vlade je “Vijestima” najavljeno da će danas saopštiti stav o sistuaciji u Ukrajini.

Ni vlasti većine država regiona nijesu se odredile, sa izuzetkom prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koji беje kazao da, bez obzira na to šta se dešavalo u svijetu, neće prekidati odnose sa Rusijom, već će nastojati da što više izvozi u tu državu.

Portparol DPS-a Časlav Vešović kazao je da ta partija smatra da u konkretnom, kao i u svakoj sličnoj situaciji u svijetu, rješenje problema treba tražiti mirnim putem.

“Sigurni smo da je to u najboljem interesu svih strana u ukrajinskoj krizi. Kao i ukupna svjetska javnost, i crnogorska je zabrinuta je zbog tamošnje situacije i njenih tragičnih posljedica. Uvjereni smo da svjetski lideri učestalu komunikaciju održavaju upravo sa namjerom da pronađu najbolje političko rješenje nastale krize”, kazao je Vešović.

DPS je 2011. potpisao sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina. Bliske odnose sa tom partijom ima i SNP iz kojeg juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

SDP i Pozitivna su indirektno iznijele stavove koje blago naginju stavovima članica EU i NATO-a. SDP se, kako je saopštio Mirko Stanić, zalaže za poštovanje suvereniteta Ukrajine uz puno poštovanje međunarodnog prava koje je u ovakvim sutuacijama jasno.

“SDP smatra da je krizu u Ukrajini potrebno riješiti na miran i nekonfliktan način na zadovoljstvo građana Ukrajine, prije svega. Sigurni smo da se rješenja za sporna pitanja između dvije zemlje tradicionalno upućene jedna na drugu, čiji su narodi veoma bliski, moraju tražiti za pregovaračkim stolom, a ne preko nišana, a vjerujem da im tragično iskustvo naroda Jugoslavije može pomoći da vide kuda eventualne vojne solucije mogu voditi”, kazao je Stanić.

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović je kazao treba uložiti sve napore da se kriza, koju je nazvao globalnom, prevaziđe na, koliko je to moguće u ovom momentu, demokratski način:

“Treba da jasno shvatimo poruku šta može nastati kada dolazi do transformacije u zemljama u kojima stepen demokratičnosti nije na visokom nivou”.

On smatra da konfrontaciju ne treba gledati kao na nešto što Crnu Goru treba da pretjerano dotiče u kontekstu NATO integracija: “Ali mislim i da je to jasna poruka građanima koliko je važna kolektivna bezbjednost”.

Lider DF-a Miodrag Lekić, međutim, smatra da ne treba povezivati NATO integracije sa krizom u Ukrajini jer bi to bilo “poentiranje na tuđoj tragediji”.

“Situacija u Ukrajini podsjeća na početak novog hladnog rata. Ukrajina je predmet različitih interesa i ovo je posljednji trenutak za pokušaj pregovora između unutrašnjih snaga i međunarodnih faktora, prije svega EU i Rusije, kako bi se došlo do razrješenje na demokratskim izborima. Aktuelna vlast je dosta problematičnog legitimiteta, tako da su izbori pravi put, ali prethodno treba učiniti napore da se zemlja relativno stabilizuje spolja i iznutra, da se ne podstiču raskoli, jer nije u pitanju samo Krim, već jedna mnogo šira dezintegracija”.

Galerija

Bonus video: