EU integracije: Unaprijeđena saradnja sa Srbijom

Miščević je ocijenila da Crna Gora i Srbija zajedno mogu mnogo toga brže
78 pregleda 0 komentar(a)
Tanja Miščević, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Boris Pejović
Tanja Miščević, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.03.2014. 17:44h

Saradnja sa Srbijom na planu evropskih integracija unaprijeđena je i sada smo partneru procesu pregovora poručili su glavni pregovarači sa EU Aleksandar Pejović i njegova koleginica iz Srbije Tanja Miščević na predavanju u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Miščević je ocijenila da Crna Gora i Srbija zajedno mogu mnogo toga brže i bolje uraditi na evropskom putu, objedinjavajući kapacitete i znanja.

Ona je kazala da Srbija trenutno zaostaje u sprovođenju primjene usklađenih zakona i pravila.

“Postoje mnoga pitanja koja ćemo moći zajedno brže i bolje uraditi, objedinjavajući kapacitete i znanja, poput oblasti poljoprivrede, tarnsporta, konkurencije, infrastrukturne saradnje i ostalim oblastima gdje se naslanjamo jedni na druge”, rekla je Miščević.

Ona je naveča da za uspjeh i neuspjeh može biti odgovorna samo Vlada već da je i uloga Skupštine vrlo važna.

“Prije svega Odbora za evropske integracije, koji ima značajnu političku kontrolu i koji ne dozvoljava da pozicije koje želimo da predstavimo Briselu prođu bez konsultovanaj parlamenta”, navela je Miščević.

Ona je kazala da je srpska delegacija u Podgoricu donijela prevod prava EU od 8,5 hiljada strana teksta. Na pitanje da li napadi na novinare mogu ugroziti evropski put, Pejović je odgovorio da napadi na duže staze mogu ugroziti pregovore ukoliko se ne budu rješavali.

“U Briselu su zadovoljni kako Komisija nadležna za napade na novinare razvija i očekuju rezultate u krivičnom djelu”, poručio je Pejović.

Bonus video: