PZP: Kampanja za NATO neozbiljna, Crna Gora neće dobiti poziv na samitu u Velsu

Bajčetić je ocijenio da je potrebno adekvatnije upoznavanje građana sa svim aspektima članstva koje Crnu Goru, kao potencijalnu buduću članicu
4 komentar(a)
Nikola Bajčetić, Foto: MMPzP
Nikola Bajčetić, Foto: MMPzP
Ažurirano: 02.03.2014. 15:09h

NATO kampanja koja se vodi u Crnoj Gori neozbiljna je, a glavni promoteri Alijanse su uglavnom nevladine organizacije koje zajedno sa režimom imaju glavnu ideju da se cijela priča generalno banalizuje, smatraju u Mreži mladih Pokreta za promjene (PzP).

Predsjednik Mreže mladih te partije, Nikola Bajčetić smatra da je izvjesno da Crna Gora neće dobiti pozivnicu za članstvo u NATO na samitu koji se održava ove godine u Velsu jer, kako je ocijenio, Vlada nije ispunila ni minimum potrebnih standarda.

On je ocijenio da je potrebno adekvatnije upoznavanje građana sa svim aspektima članstva koje Crnu Goru, kao potencijalnu buduću članicu, čekaju i da je NATO kampanja neozbiljna.

Prema riječima Bajčetića, ključni doprinos NATO-a, osim odbrane je i reforma službi bezbjednosti koje moraju postati demokratski kontrolisane i sposobne da se efikasno bore protiv organizovanog kriminala i korupcije

“Glavni promoteri NATO kampanje u Crnoj Gori su uglavnom Vladine nevladine organizacije koje zajedno sa režimom imaju glavnu ideju da se cijela priča generalno banalizuje. Ovdje mislim na razne projekte gdje su upravo te nevladine organizacije prikupile veliki dio sredstava, a pri tom nisu uradile ništa konkretno - košarkom za NATO, muzikom za NATO i slično”,rekao je Bajčetić agenciji MINA.

Kao ključne aspekte na putu ispunjavanja neophodnih kriterijuma i standarda integracije, Bajčetić je naveo edukaciju građana o samom karakteru Alijanse, njenom istorijskom razvoju, članicama i politici proširenja, ulozi i misijama koje NATO ima u svijetu ali i odnosu sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

“Sa posebnim akcentom na odnos NATO-a i Evropske unije, kompatibilnosti evropskih i evroatlantskih integracija, kao i o svim eventualnim obavezama koje bi Crna Gora imala kao NATO članica, pozitivnim i negativnim stranama članstva kao i mogućnosti za eventualnu vojnu neutralnost Crne Gore”, rekao je on.

Bajčetić je ocijenio da su sve te stvari potrebno za kvalitetnije približavanje NATO-a građanima ali da Vlada Crne Gore na tome definitivno ne radi.

“Sa druge strane imamo jednu apsurdnu situaciju, gdje kampanju Vlade, zapravo preuzima DPS, koji obećava da će njihovo članstvo edukovati građane o ovoj temi. Njihova kampanja bi možda i uspjela, ali, prvo moraju ubijediti svoje članove i rasčistiti sa njima da li su oni ZA ulazak ili PROTIV, pa tek onda krenuti sa tom pričom medju građanima”, kazao je on.

"Takođe, još jedan od razloga leži u poptunom kolapsu komunikacione strategije Vlade za NATO, jer se javna podrška članstu u Alijansi i dalje zadržava na neprihvatljvo niskom nivou, oko 30 odsto”, rekao je Bajčetić

Prema riječima Bajčetića, ključni doprinos NATO-a, osim odbrane je i reforma službi bezbjednosti koje moraju postati demokratski kontrolisane i sposobne da se efikasno bore protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On je siguran da je sasvim izvjesno da Crna Gora neće dobiti pozivnicu za članstvo u NATO na samitu koji se održava ove godine u Velsu.

"Takođe, još jedan od razloga leži u poptunom kolapsu komunikacione strategije Vlade za NATO, jer se javna podrška članstu u Alijansi i dalje zadržava na neprihvatljvo niskom nivou, oko 30 odsto”, rekao je Bajčetić.

On smatra da Vlada nije ispunila ni minimum potrebnih standarda i sprovela nepohodne reforme da bi zaslužila poziv za članstvo.

Prema njegovim riječima, iako pitanje Alijanse nije naročito izražena tema u agendi mladih, da bi, ukoliko bi im se ponudila konkretna rješenja, kao što su unapredjenje sektora za zapošljavanje ili nešto slično gdje bi prepoznali interes, to vjerovatno dalo značajne rezultate u cilju pozitivnog mišljenja mladih između Crne Gore i NATO-a.

Bajčetić je podsjetio da PzP pripada DF-u koji je, kako je ocijenio, ujedno i jedna od najozbiljnijih i najjačih političkih grupacija na crnogorskoj političkoj platformi.

On je naveo da Pokret kao jedan od ključnih konstituenata DF-a sa svojim koalicionim partnerima ima već postignut dogovor da pitanje ulaska Crne Gore u NATO, sami građani treba da donesu na referendum.

“PzP se u svojim programskim opredjeljenjima zalaže za NATO, zato kroz svoje partijske aktivnosti upravo mreža mladih pokušava da svojim mladim članovima sve više objasni ovu oblast i približi im na neki način značaj koji bi Crna Gora eventualnim pristupom u NATO mogla da ima”, zaključio je Bajčetić.

Bonus video: