Vuković: Zakon o finansiranju političkih partija krši osnovna ljudska prava

Poslanik DPS-a, Miodrag Vuković, precizirao je da je podnijet predlog za ocjenu ustavnosti 17 od 24 člana Zakona o finansiranju političkih partija
78 pregleda 10 komentar(a)
Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević
Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.02.2014. 14:29h

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative pokrenuli su danas postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija.

Zakonom, koji je usvojen 17. februara, glasovima opozicije i Socijaldemokratske partije, predviđena je strožija kontrola trošenja budžetskih sredstava i sprječavanje njihove zloupotrebe u partijske svrhe.

Poslanik DPS-a, Miodrag Vuković, precizirao je da je podnijet predlog za ocjenu ustavnosti 17 od 24 člana Zakona o finansiranju političkih partija.

"Od Ustavnog suda tražimo da donese odluku kojom se utvrđuje da Zakon o izmjenanma i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija nije u skladu sa Ustavom i da naredi da se obustavi izvršenje pojedinačnog akta ili radnje koji mogu biti preduzeti, ako bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti štetne posljedice", rekao je Vuković na konferenciji za novinare.

Vuković smatra da je pravnom sistemu Crne Gore potreban potpuno novi zakon o finansiranju političkih partija, kao važan dio seta antikorupcijskih propisa.

Prema njegovim riječima, norme tog akta su suprotne Ustavu i sistemskim zakonima.

"Od danas, pretpostavljam u roku od 30 dana, Ustavni sud će iskoristiti mogućnost da traži mišljenje parlamenta na primjedbe, stavove o neustavnosti članova a poslije tog roka treba da odluči", pojasnio je Vuković.

Zato su, kako je obrazložio, tražili da se obustave sve radnje i postupci koji se na osnovu tog Zakona mogu preduzeti a mogu nanijeti štetu.

"Većina članova Zakona ne uređuje pitanja finansiranja političkih partija, što je predmet osnovnog zakona, već je propisan niz zabrana i ograničavanja koja se odnose na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda", ocijenio je Vuković.

On smatra da je pravnom sistemu Crne Gore potreban potpuno novi zakon o finansiranju političkih partija, kao važan dio seta antikorupcijskih propisa.

"Osim nevladine organizacije MANS-a, pravog autora teksta, svi su iskazali negativan odnos prema ovom aktu. On onemogućava ostvarivanje temeljnih prava i sloboda i dovodi u pitanje pravnu sigurnost građana", rekao je Vuković.

Takav akt bi, kaže on, suspendovao ljudska prava i slobode, doveo u pitanje normalno funkcionisanje pravnog i ekonomskog sistema države.

Šćepanović: Ispaštaće građani

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović je kazala da su moguće posledice spornog zakona jasne, jer se odredbe odnose na građane i društvene subjekte, a ne na političke partije.

"Desiće se da građani zbog hitnog liječenja neće moći dobiti pomoć. Građani koji imaju pravo na otpremninu, u skladu sa Zakonom o radu, neće to pravo moći da ostvare od raspisivanja izbora i mjesec nakon, a to je tokom značajnog dijela godine", ukazala je Šćepanović.

Privrednici, kaže ona, u ovom periodu neće moći da realizuju odobrene kredite, "a zabranjene su brojne donacija usmjerene javnim ustanovama".

Vuković je na pitanje da li DPS namjerava da traži sazivanje sjednice Kolegijuma prije proljećnog zasjedanja, u vezi usvajanja izbornog zakona, odgovorio odrično.

"Ne vidim potrebu da DPS mijenja svoj stav, zakazuje Kolegijum i da se sastajemo. Mi smo za to da zakon bude usvojen ali sa održivim i pravno-korektnim normama", kazao je Vuković.

On je "onima koji izostaju sa sjednica" poručio da prekinu potpuno, kako je ocijenio, besmislen bojkot.

"Treba da se vrate u instituciju. Tako će nas naći i u dijalogu će čuti ono što kao temeljna partija imamo da kažemo", zaključio je Vuković

Bonus video: