Roćen: Lakše ćemo u NATO, jer dobro sarađujemo sa EU

Prema Roćenovim riječima, ovom pitanju mora se prilaziti ozbiljno i odgovorno, bez ideoloških predrasuda i stereotipa iz dalje i bliže prošlosti
0 komentar(a)
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2014. 14:50h

Za Crnu Goru, imajući u vidu i regionalni balkanski kontekst, NATO je najsigurniji bezbjednosni okvir, koji je garancija političke stabilnosti, boljeg života građana i bržeg ekonomskog i ukupnog napretka, ocijenio je član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Milan Roćen.

„NATO je danas i najbolja formula za rješavanje globalnih bezbjednosnih problema i izazova sa kojima se suočava savremeni svijet, zbog kojih su podjednako zabrinute i male i velike države“, kazao je Roćen na sjednici Opštinskog odbora u proširenom sastavu u Pljevljima, na kojoj je govorio o prednostima članstva Crne Gore u NATO.

On je istakao da dosadašnji rezultati, kao i poslovi koji će biti obavljeni narednih mjeseci, čine realnim očekivanja da Crna Gora dobije poziv za članstvo na jesenjem Samitu NATO, iako će na konačnu odluku uticati i drugi faktori internog karaktera kojima će se rukovoditi partneri u Alijansi.

„Najvažnije je da se o ovim pitanjima i svim razlozima za i protiv članstva Crne Gore u NATO vodi civilizovan i argumentovan dijalog, što i jeste osnovni smisao aktivnosti koje je s tim u vezi pokrenula i vodi DPS“, zaključio je Roćen.

Roćen je ukazao na potrebu dinamiziranja aktivnosti kroz partijsku mrežu radi boljeg informisanja i šire javnosti o značaju članstva Crne Gore u NATO, iako je to strateški interes države i cijelog crnogorskog društva, a ne bilo koje partije.

„Put ka NATO za nas je u dobroj mjeri olakšan, jer najdirektnije korespondira sa procesom evropske integracije Crne Gore, u kojem smo otpočeli pregovore za članstvo u EU", kazao je Roćen.

„On je izrazio uvjerenje da će ta aktivnost, imajući u vidu ulogu i odgovornost DPS u definisanju i vođenju državne politike Crne Gore, doprinijeti većoj podršci tom državno-političkom opredjeljenju. To je jedan od uslova od kojih može zavisiti konačna odluka o pozivu Crnoj Gori na predstojećem Samitu NATO u Velsu“, saopšteno je iz DPS-a.

Prema Roćenovim riječima, ovom pitanju mora se prilaziti ozbiljno i odgovorno, bez ideoloških predrasuda i stereotipa iz dalje i bliže prošlosti, i povodljivosti za dnevno-političkim interesima.

„Put ka NATO za nas je u dobroj mjeri olakšan, jer najdirektnije korespondira sa procesom evropske integracije Crne Gore, u kojem smo otpočeli pregovore za članstvo u EU", kazao je Roćen.

Obaveze u ostvarenju ovih ciljeva, kako je rekao, podrazumijevaju radikalnije reforme, izgradnju demokratskih institucija, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava i sloboda, i civilnu kontrolu odbrambenog sektora i službi bezbjednosti.

"Uz ekonomski razvoj baziran na tržišnim principima, to je najsigurnija preporuka za članstvo u NATO i EU, koji dijele iste vrijednosti“, kazao je Roćen.

Bonus video: