Vučurović: Bar dvije trećina građana misli da izbori nijesu demokratski

“U izborni proces će se vjerovati tek nakon prve smjene vlasti na izborima, jer je smjenjivost vlasti osnovni postulat demokratije"
0 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2014. 16:14h

Više od dvije trećine građana Crne Gore smatra da izbori nijesu fer i demokratski, ocijenio je portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović, navodeći da će se u izborni proces vjerovati tek nakon prve smjene vlasti.

Istraživanje Centra za demokratsku tranziciju pokazalo je da 48 odsto građana smatra da su izbori fer i slobodni, dok 47 odsto njih smatra da nijesu.

“Ovo istraživanje nema neku posebnu težinu, jer ako je oko nečega u Crnoj Gori saglasno makar dvije trećine građana to je činjenica da izbori nijesu fer i demokratski. U stvari, najmanje onoliko ljudi koliko je protiv učlanjenja u NATO zna da se izbori kradu, a to je preko dvije trećine građana”, rekao je Vučurović.

Prema njegovim riječima, čitava Crna Gora je, kroz aferu Snimak, imala priliku da se uvjeri kako u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) “gledaju” na izborni proces i koji su im to glavni “argument” u predizbornoj trci.

“I sad treba da povjerujemo u neko istraživanje koje ima namjeru da nas ubijedi da, nakon svega, većina građana ima povjerenje u izborni proces. Treba biti potpuno otvoren i kazati da je DPS partija koja je sve ove godine na vlast opstajala čistom krađom, zloupotrebama, ucjenama, malverzacijama, što je, uostalom i dokazano”, naveo je Vučurović.

Kako je dodao, takođe, treba znati da jedan takav rigidni sistem, koji opstaje uz podršku tajne policije i organizovanog kriminala, sigurno neće tako lako pristati na neke demokratske iskorake i neće se preko noći odreći mehanizama koji ga održavaju na vlasti.

Vučurović smatra da je neophodno mnogo toga uraditi i iz temelja promijeniti, kako bi izbori u Crnoj Gori bili fer i demokratski. “A svjedoci smo da je DPS više puta minirao pokušaje da Crna Gora dobije zakone koji bi obezbijedili da imamo demokratske izbore”.

“U izborni proces će se vjerovati tek nakon prve smjene vlasti na izborima, jer je smjenjivost vlasti osnovni postulat demokratije, a eto i u Moldaviji je vlast promijenjena na izborima, ali u Crnoj Gori nije”, zaključio je Vučurović.

Bonus video: