Formirana vlast u Ulcinju: Kako su mali nadigrali DPS

“Ulcinj će uvijek biti nepredvidljiv, tako da me ne bi iznenadila i neka nova radikalna prestrojavanja"
28 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Boris Pejović
Ulcinj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2014. 13:32h

U Ulcinju je danas održana konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta na kojoj su izabrani predsjednici Skupštine i Opštine i potvrđeni mandati odbornicima. Shodno koalicionom dogovoru Force, koalicije „Za budućnost Ulcinja“ i Pozitivne, za predsjednika Opštine izabran je lider Demokratske partije Fatmir Đeka, dok će funkciju šefa lokalnog parlamenta obavljati Fuad Hadžibeti iz Force.

DPS koji je na izborima osvojio devet mandata i postao najjača partija u gradu, ostao je u opoziciji. U parlament su ušli još SNP i Front sa po jednim mandatom.

Time jestavljena tačka na još jedne izbore u Ulcinju, koji su za razliku od svih prethodnih protekli mirno i sa činilio se, poznatim ishodom- samo je bilo pitanje koga će DPS uzeti pod svoje skute za vlast u gradu.

Formiranje krhke većine sa pokazalo je i pregovaračku neumješnost rukovodstva lokalnog DPS-a zbog čega je najjača partija, za razliku od Cetinja, Mojkovca i Petnjice, gdje je takođe trijumfovala, u Ulcinju završila u opozicionim klupama.

Lični interesi ispred ideologije

Direktor CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da je najveći problem u formiranju koalicije bila nespremnost manjih partija da prihvate liderstvo većih, „odnosno što svoj 'ucjenjivački' potencijal koriste u cilju pribavljanja pozicije koju ne mogu obavljati u punom kapacitetu“.

“DPS se oslonio na izborni rezultat i činjenicu da je dio albanskih partija dio vladajuće većine na nacionalnom nivou. To su bila realna očekivanja, ali pokazalo se da nijesu bila dovoljno utemeljena”, ocijenio je Vujović.

On smatra da u malim sredinama u Crnoj Gori, lični odnosi imaju veći uticaj u politici nego ideološko programske razlike.

“Ulcinj će uvijek biti nepredvidljiv, tako da me ne bi iznenadila i neka nova radikalna prestrojavanja. Manjinske partije u Crnoj Gori, nijesu partije u punom smislu te riječi, to su prije interesne grupe bez partijske infrastrukture i programske profilacije, ali sa ključnim obilježjem koje ih čini partijama - borba za vlast”, kazao je on.

On je kazao da će albanske partije „nažalost, uvijek biti pod snažnim uticajem dijaspore, kao i političkih centara u Tirani i Prištini“.

“Taj uticaj slabi kad su te partije dio vladajućih struktura. Odluka da se DPS-u ne da mjesto gradonačelnika, odnosno da se ne pravi koalicija sa ovom partijom nije bila moguća bez podrške određenih struktura van Crne Gore, što ne znači da i DPS nije takođe imao podršku dijela političkog establišmenta u Prištini i Tirani”, ocijenio je Vujović.

DPS-u “umjesto vlasti važniji građani”

Član IO DPS Goran Jevrić kazao je da niko neće, niti bi trebalo da snosi odgovornost zato što je ta partija, iako pobjednik, završila u opozicionim klupama

“Uspjesi naše partije u Ulcinju tokom posljednje tri i po godine, koji se ogledaju u rastu povjerenja građana za oko 30 odsto, ne mogu biti povod za bilo čiju smjenu, čak štaviše. Nama u DPS je mnogo važnije da nam umjesto vlasti, ne izmakne podrška građana Ulcinja”, kazao je Jevrić.

On je podsjetio je da DPS, tokom druge polovine prošle godine, kada su problemi u funkcionisanju lokane vlasti koju su činili Forca, DP i SDP postali nerješivi, nije prihvatio ponudu da bude dio te vlasti.

“Odlučili smo da ostanemo u opoziciji i čekamo izbore. I to dobro znaju naši koalicioni partneri”, kazao je Jevrić.

On je rekao da DPS nema ništa protiv nove ulcinjske koalicije.

“Ali biće zanimljivo vidjeti šta građani Ulcinja misle o takvoj njihovoj odluci, jer je teško zaboraviti sve ono što su posljednjih godina, a posebno u kampanji jedni o drugima govorili”, istakao je Jevrić i dodao da se događaji u Ulcinju neće reflektovati na državnom nivou.

On tvrdi da DPS nikom, pa ni Forci nije nudio mjesto predsjednika Opštine.

“Mi i dalje vjerujemo da predsjednik Ulcinja treba da bude kandidat DPS-a, iako u razgovorima sa našim koalicionim partnerima ni taj naš stav nijesmo saopštavali kao nešto o čemu se ne može razgovarati”, kazao je Jevrić.

Član IO DPS-a Goran Jevrić kazao je da niko neće, niti bi trebalo, da snosi odgovornost zato što je ta partija u opoziciji

Đeka će imati veliku odgovornost

Zlatko Vujović je ocijenio da koalicije koje ne odražavaju realne odnose političke moći na terenu nijesu održive.

On smatra da predsjednik Opštine koji nema makar relativnu većinsku podršku birača, poziciju će moći da sačuva jedino ako prepusti poluge stvarnog odlučivanja jačim partnerima, ali to ga neće lišiti odgovornosti u tom slučaju.

“Stoga je prilično upitna odluka Đeke da uslovi podršku formiranju većine njegovim izborom za predsjednika Opstine. Vidjećemo da li će imati dovoljno političkog umijeća da mu se trenutni uspjeh ne pretvori u početak političkog kraja, odnosno da skupo plati obavljanje funkcije koja nosi veliku odgovornost, a sa druge strane da bude lišen efektivne moći”, kazao je Vujović.

Bonus video: