Đukanović: Potvrda pripadnosti velikoj evropskoj porodici

Usvojen je program aktivnosti koji obuhvata organizovanje svečane akademije povodom obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata
0 komentar(a)
Vlada sjednica, Foto: Gov.me
Vlada sjednica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.02.2014. 19:37h

Koordinacioni odbor za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, na čijem je čelu predsjednik Vlade Milo Đukanović, konstituisan je u Podgorici.

Đukanović je istakao da se Crna Gora priključuje velikoj zajednici evropskih i svjetskih država, koje će na nacionalnim nivoima i kroz zajedničke manifestacije na međunarodnom planu obilježiti vijek od početka Velikog rata, u kojem je 1914. godine bila jedna od osam država učesnica.

On je kazao da se Crna Gora pridružuje zajedničkom cilju da se kroz prigodne programe simbolički manifestuje evropsko jedinstvo i da se pokaže da su današnja društva sposobna da prevazilaze ne samo aktuelne razlike, već i one naslijeđene iz prošlosti.

"I na ovaj način Crna Gora potvrđuje svoju pripadnost velikoj evropskoj porodici sa kojom želi da dijeli njene tradicionalne vrijednosti, i da učestvuje u trasiranju nove evropske budućnosti", rekao je Đukanović, saopšteno je iz Vlade.

On je kazao da je uprkos tragičnoj sudbini koju je Crna Gora doživjela krajem tog rata, ona demokratskom voljom svojih građana, gotovo nakon jednog vijeka, uspjela da obnovi svoju državnost.

"I da ostvari zavidan progres u procesu evropske i evroatlantske integracije, njegujući i danas kao i tada multietnički sklad po kojem je prepoznatljiva", naglasio je Đukanović.

Na sjednici je, kako se navodi, posebno potencirana edukativna dimenzija manifestacija, kao i značaj crnogorskog prisustva na relevantnim međunarodnim adresama ovim povodom.

Usvojen je program aktivnosti koji obuhvata organizovanje svečane akademije u Podgorici kao i niz prigodnih obrazovnih, naučnih, kulturnih i drugih manifestacija na državnom, lokalnom i na međunarodnom nivou.

Navodi se da je uvodno izlaganje podnio član Odbora profesor Živko Andrijašević.

Bonus video: