Albanske partije: Razmislićemo o odnosu sa DPS i na državnom nivou

Oni su ukazali da se albanski narod sa 40 hiljada, sa popisa iz 1991, odnosno od kada je DPS na vlasti, smanjio za više od deset hiljada
38 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2014. 19:45h

Predstavnici albanskih političkih partija saopštili su da će drugačije gledati na svako učešće u vlasti na centralnom nivou, ako će u Demokarstkoj partiji socijalsita drugačije gledati na političke zahtjeve Albanaca, nakon formiranja vlasti u Ulcinju.

Lider DPS Milo Đukanović ranije je ocijenio da će nova vlast Force, Koalicije Zajedno za budućnost Ulcinja i Pozitivne, biti kratkog vijeka, navodeći da će se DPS, od sada, drugačije odnositi prema albanskim strankama.

„Ne mogu nas istisnuti sa naše pozicije u državi, a od te naše pozicije, plašim se da će zavisiti njihovi određeni politički interesi“, kazao je Đukanović, navodeći da će se DPS prema tim interesima odnositi „prema zasluzi“.

U saopštenju albanskih političkih partija navodi se da se njihovi iskazani i obrazloženi politički zahjtevi odnose na decentralzaciju vlasti, ostvarivanje punih nacionalnih prava, punopravne Opštine Malesija-Tuzi i povraćaja imovine.

U saopštenju se navodi da su ti zahtjevi u skladu sa demokratskim standardima i da od njih neće dići ruke.

“Ako će se ovi naši politički zatjevi od vas drugačije gledati i od nas će se drugačije gledati na svako učešće u vlastima na centralnom nivou”, kaže se u saopštenju albanskih partija.

Prema njihovim riječima, takva nesmotrena politička ocjena samo je potvrda retorike tokom predizborne kampanje u Ulcinju, kada se otvoreno govorilo da je taj grad nerazvijen iz razloga što DPS nije na vlasti.

“Radi poštovanja volje građana moramo reći da bi se demokratski principi trebali poštovati i 2010. godine kada je takodje u Ulcinju samo Forca bila najača stranka sa 11 mandata ali ostala u opoziciji”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici albanskih partija ukazali su da se albanski narod sa 40 hiljada, sa popisa iz 1991, odnosno od kada je DPS na vlasti, smanjio za više od deset hiljada.

Oni su podsjetili da podržavaju cilj integracije Crne Gore u NATO “iz razloga što NATO traži i poštovanje demokratskih standarda za manjinske narode, znači i za Albance u Crnoj Gori, i da bez ispunjenja ovih standarda jedna država ne može biti primljena u NATO”.

U saopštenju se kaže da je poštovanje tih standarda obaveza Crne Gore od koje se očekuje realizacija demokratskih zahtjeva, i ne samo od DPS-a.

“Niti u ovom trenutku niti bilo kad kasnije nemamo potrebu da iskazujemo i dokazujemo naš doprinos u demokratizaciji društva u ovoj državi jer se naši zahtjevi oslanjaju na interese albanaca u Crnoj Gori. Albanci u Crnoj Gori su sastavni dio albanske nacije koja naše probleme osjeća kao svoje”, naveli su predstavnici albanskih partija.

U saopštenju je naveden stav predstavnika albanskih političkih partija - Genci Nimanbegua, Nazif Cungua, Amira Hollaja, Fatmira Gjeke, Mehmet Bardhija i Gjergj Camaja.

Bonus video: