Roćen: Članstvo u NATO nije partijski projekat

Prema riječima Roćena, taj cilj je neodvojiv od evropskog puta Crne Gore, “na kojem ostvarujemo zapažene rezultate u pregovaračkom procesu za pristupanje EU”
12 komentar(a)
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2014. 17:33h

Članstvo Crne Gore u NATO nije ekskluzivitet Vlade, vlasti ili opozicije, već je to stvar države i cijelog crnogorskog društva, kazao je član predsjedništva Demokratske partije socijalsita (DPS), Milan Roćen.

On je danas učestvovao na proširenim sjednicama opštinskih odbora DPS u Žabljaku i u Šavniku, gdje je govorio o potrebi dinamičnijih aktivnosti na boljem informisanju partijske i šire javnosti o prednostima članstva Crne Gore u NATO, kao i o aktuelnim regionalnim i globalnim bezbjednosnim izazovima.

Roćen je naglasio da se ne radi o političkom projektu DPS, ili bilo koje druge partije.

“Članstvo Crne Gore u NATO nije ekskluzivitet Vlade, vlasti, ili opozicije, već je to stvar države i cijelog crnogorskog društva. Radi se o jednom od najvažnijih državno-političkih ciljeva, na kojem smo izvojevali i referendumsku pobjedu, što je sadržano i u skupštinskoj Deklaraciji o nezavisnosti prije sedam godina”, kazao je on.

Prema riječima Roćena, taj cilj je neodvojiv od evropskog puta Crne Gore, “na kojem ostvarujemo zapažene rezultate u pregovaračkom procesu za pristupanje EU”.

“Ustvari, riječ je o istorijskim promjenama kroz reforme ukupnog crnogorskog društva, koje doprinose bržem ekonomskom razvoju, većem standardu i boljem životu naših građana, što vodi našu zemlju u evropsku i evroatlantsku zajednicu demokratskih, razvijenih društava”, ocijenio je on.

Roćen je naveo da će članstvo Crne Gore u NATO biti još jedan značajan korak ka učvršćivanju regionalne stabilnosti, dodajući da je to od presudne važnosti za sve države i narode na Zapadnom Balkanu.

“U objašnjavanju razloga za izbor ovog strateškog cilja moramo se osloboditi predrasuda i emocija, kao i natruna prošlosti i dnevnopolitičkih propagandnih nadgornjavanja. Moramo voditi civilizovan dijalog, uz uvažavanje drugačijih mišljenja. Ako nešto hoćemo, onda jasno moramo pokazati zašto to hoćemo”, kazao je on.

Prema riječima Roćena, DPS je uvijek u odsudnim trenucima preuzimala političku odgovornost i vodeću ulogu u pripremi i donošenju odluka kojima je trasiran evropski i evroatlantski put države.

“Tako je i sada u ovom periodu kada nas čeka ispunjavanje poznatih uslova kako bi učinili sve što je do nas u očekivanju poziva za članstvo na predstojećem Samitu NATO u Velsu”, naveo je on.

Roćen je rekao da je jedna od tih obaveza i šira podrška javnosti za članstvo u NATO,” u čemu značajno može pomoći i respektibilna partijska mreža širom Crne Gore”.

“Rukovodstva DPS na svim novoima imaju u tome posebnu obavezu i odgovornost”, zaključio je Roćen.

Bonus video: