Nova: Da se otkriju podaci o finansiranju NATO kampanje

“Sigurno da, makar na ovim prostorima, nije bilo uzaludnije kampanje, skuplje a sa manje učinka"
1 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2014. 14:57h

Aktivnosti promotera Alijanse plaćaju se novcem građana Crne Gore, koji moraju znati zašto se godinama od njih kriju podaci o finansiranju NATO kampanje, ocijenjeno je iz Nove srpske demokratije.

“Pošto se podaci o većini troškova, i uopšte o finansiranju NATO kampanje u Crnoj Gori javno ne objavljuju, otvoreno sumnjamo da se tu radi o nekim zakulisnim i nezakonitim radnjama i da ova vlast, koja je inače “osjetljiva” na novac, želi da prikrije dobar dio tih podataka”, smatra portparol NOVE, Jovan Vučurović.

Vučurović je rekao agenciji MINA da je novac, kojim se plaćaju aktivnosti promotera NATO-a, građana Crne Gore, koji moraju znati gdje ta sredstva idu, ali i zašto se ti podaci godinama kriju od njih.

“Sumnju u malverzacije posebno pojačava činjenica da se u vrhu vlasti nalaze likovi skloni korupciji, koji su na razne načine učestvovali u višegodišnjoj pljački Crne Gore", naveo je Vučurović.

On je kazao da više od dvije trećine građana protivi učlanjenju Crne Gore u NATO savez. “Ali i pored toga sredstva tih građana se, protiv njihove volje, koriste za promociju ovoga agresivnog vojnog saveza”.

“I oni šturi i vjerovatno frizirani podaci koji su saopštavani od Vlade svjedoče o ogromnim troškovima ove kampanje, pa je tako “ozvaničeno” da se za vojne misije izdvojilo čak 13,2 miliona eura i to samo za tri godine”, dodao je Vučurović.

Kako je kazao, poznato je i da su samo na jednu lobističku firmu iz Sjedinjenih Američkih Država već potrošeni milioni EUR.

“Dakle, samo dva podatka nam govore koliko novca vlast rasipa za ovu nepotrebnu avanturu, a građani neka razmisle koliko se još izdvaja za druge lobiste, za obuke, kampove, za namještena istraživanja javnog mnjenja, svakodnevne obilaske gradova, kao i za najavljenu “pojačanu” kampanju Demokratske partije socijalista i aktivista te partije”, naveo je Vučurović.

Prema njegovim riječima, radi se o desetinama miliona EUR koje Vlada nigdje ne “prikazuje”, a koji, ipak, nijesu uspjeli ni za procenat da podignu broj pristalica učlanjenja u NATO.

“Sigurno da, makar na ovim prostorima, nije bilo uzaludnije kampanje, skuplje a sa manje učinka. Naša poruka je da će se vrlo brzo steći uslovi da se precizno utvrdi koliko je potrošeno sredstava za ovu kampanju”, saopštio je Vučurović.

On smatra da postoji način da se prekine sa tim, kako je rekao, besomučnim trošenjem novca građana.

“A to je da se ova kampanja odmah prekine ili da se raspiše referendum na kojem će građani saopštiti svoje mišljenje o NATO savezu. NOVA se, kao što je poznato, protivi ulasku Crne Gore u NATO savez i zalažemo se za vojnu neutralnost”, zaključio je Vučurović.

Bonus video: