Poslanici DF-a neće glasati za izborne zakone dok su demonstranti u pritvoru

Oni traže da demonstranti budu pušteni iz pritvora i da im se omogući da se brane sa slobode
67 pregleda 15 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Arhiva "Vijesti"
Demokratski front, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.02.2014. 09:21h

Poslanici Demokratskog fronta neće učestvovati u glasanju u Skupštni o setu izbornih zakona dok iz pritvora ne budu pušteni učesnici prekjučerašnjeg građanskog protesta.

Takvu odluku je, prema saznanjima „Dana”, na jučerašnjoj sjednici donijelo predsjedništvo DF-a. Oni traže da demonstranti budu pušteni iz pritvora i da im se omogući da se brane sa slobode.

Zamjenik osnovnog tužioca u Podgorici Saša Čađenović odredio je 48-časovni pritvor uhapšenim učesnicima protesta. U pritvoru su zadržani novinar Marko Milačić, portparol Foruma 2010 i odbornik Građanskog fronta na Cetinju Boban Batrićević i predstavnik Građanskog fronta Ninoslav Kaluđerović. Tužilac je odredio pritvor i Ireni Delji, Danilu Mrvaljeviću i još nekolicini učesnika protestnog skupa, kojima je stavio na teret da su počinili krivično djelo nepostupanja po naredbi službenog lica.

Pritvor je određen i novinaru Dragoslavu Milačiću, ocu Marka Milačića. Odluka tužioca da odredi pritvor objašnjena je navodnom opasnošću od ponavljanja krivičnog djela, koje se sastoji u tome što nijesu poslušali naređenje policije da se sklone sa ulice.

Iz Fronta je saopšteno da je predsjedništvo održalo sjednicu povodom prekomjerne upotrebe sile, hapšenja i zadržavanja u pritvoru građana koji su mirno protestovali, među kojima su i istaknute javne ličnosti, prepoznate kao angažovani borci za pravnu i demokratsku državu.

"Policija je bez ikakve potrebe, grubo i protivzakonito, uz upotrebu sile privela veći broj lica koja su mirno protestovala i nijesu učestvovala niti u organizaciji skupa, niti u sukobima druge grupe demonstranata sa policijom. Predsjedništvo DF-a traži da vrh režima odmah donese odluku o puštanju na slobodu nezakonito privedenih lica, kako bi se donekle ublažila javna sramota izazvana ovim skandaloznim postupkom policije i tužilaštva", navodi se u saopštenju.

Bonus video: