Lekić: Kažu da su fer uslovi korak unazad i da njima propada država

"Drugi negativan efekat je da u samom finišu pljušte amandmani koji su u prevelikom broju"
10 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2014. 14:02h

Crnogorska opozicija i nevladine organizacije smatraju da predloženi zakon o finansiranju političkih partija onemogućava izborne zloupotrebe državnih resursa, dok iz vlasti smatraju da treba uvesti sve metode kontrole tog procesa, ali da budu zakonite. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) organizovala je danas okrugli sto o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, a izvršna direktorica Vanja Ćalović kazala je da se tim aktom uvode mnogobrojne novine u odnosu na postojeća zakonska rješenja."Precizno se definiše nadležnost Državne izborne komisije (DIK), uvode se nove zabrane, preciziraju se neke postojeće", navela je Ćalović. Prema njenim riječima, kada je riječ o zabrani zapošljavanja, novim Zakonom se preciznije ograničavaju zapošljavanja u predizbornom periodu.

"Zabranjeno je predizborno zapošljavanje na mjesec, dva, tri, kojim se u suštini vrši ili pokušava vršiti pritisak da oni donesu političku odluku. Zabranjeni su, više nego što su uobičajene, isplate raznih vanrednih davanja i socijalnih naknada", rekla je Ćalović.Kako je pojasnila, predloženim Zakonom nijesu ograničena sva socijalna davanja, već da jednokratna socijalna davanja ne budu veća u periodu kada su izbori."Novina je da je zabranjeno da lica koja su pod istragom, koja su pravosnažno osuđena za organizovani kriminal ili korupciju budu donatori političkih partija", kazala je Ćalović. Ona je navela da Zakon predviđa je da se poveća transparentnost u načinu na koji se troši državni novac, prvenstveno u periodu prije izbora.

Dvije vrste sabotiranja Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić kazao je da svi treba da budu svjesni značaja i svih posljedica ishoda ove faze parlamentarnog rada, ocijenjući da će to determinisati dalje procese u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, premijer Milo Đukanović je odgovoran za "instrukcije" koje će, kako je rekao, dati poslanicima Demokratske partije socijalista. Lekić je naveo da postoje dvije vrste potencijalne destrukcije i saobotiranja usvajanja izbornog zakonodavstva."Jedna je da je ovo "korak nazad" i propada crnogorska država ako donesemo propise koji bi bili fer, koji bi bili demokratski i gdje bi se ostvarivao uticaj javnosti. Drugi negativan efekat je da u samom finišu pljušte amandmani koji su u prevelikom broju", naveo je on.

Pajović: Zakon za evropsku budućnost Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da je Zakon važan jer je to jedini akt iz seta zakona koji može biti primijenjen na lokalnim izborima koji su predviđeni za april ili početak maja."Zakon o finansiranju političkih partija doživljavamo kao zakon za evropsku budućnost Crne Gore. Metode koje smo čuli u aferi Snimak, moraju da postanu prošlost Crne Gore. To su metode kojima se definistivno ide unazad", rekao je Pajović.On je pojasnio da predloženi Zakon nije protiv socijalnih davanja, zapošljavanja i protiv svih onih stvari koje se, kako je naveo, u medijim često navode kao argument vladajućih partija."Naprotiv, ovo je Zakon kojim će ljudu dobiti pravo na zaposlenje, kada će ljudi dobiti pravo na socijalnu pomoć, ali u ono vrijeme kada je to stvarno i neophodno", poručio je Pajović.

Vukčević: Ili ima, ili nema zloupotrebaPoslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović kazao je da je Zakon o finansiranju političkih paritja rezultat činjenice da partije na vlasti drže sve poluge vlasti u Crnoj Gori, a problem je što se one bez ikakvih ograničenja stavljaju u funkciji izbornih interesa partija na vlasti."Sa druge strane, većina građana je dovedena u zoni siromaštva ili na ivici egzistencije što ih dovodi u taj položaj zavisnosti od tog sistema", naveo je on. Poslanik DPS-a Zoran Vukčević kazao je da u toj partiji insistiraju na tome da se uvode svi demokratski procesi i da se omogući kontrola uplata i isplata, svakog zapošljavanja i dokumenta kada su u pitanju državna i lokalna administracija."Insistiramo da čitav taj proces ne bude samo u periodu prije izbora i neposredno nakon izbora. Zloupotreba državnih resursa ili postoji ili ne postoji, i ona postoji mjesec ili dva prije ili mjesec ili dva mjeseca nakon izbora", rekao je on. Vukčević smatra da mora biti napravljen sistem kontrole upotrebe državnih resursa i to je obaveza, kako je kazao, svakog zaposlenog u državnoj administraciji. On je kazao da u Zakonu ne može biti predviđeno da protiv lica protiv koga se vodi istraga, bude unaprijed osuđen da je kriminalac i da ne može da učestvuje u radu države. “Našim predlozima predložili smo kako je moguće da se ta norma realizuje«.

Galerija

Bonus video: