Ko bi htio da bude crnogorski Vučić

Radna grupa priprema predlog zakona o koordinaciji službi bezbjednosti koji bi Vlada trebalo da usvoji do kraja marta
89 pregleda 26 komentar(a)
Raško Konjević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2014. 07:45h

Vlada bi do kraja marta trebalo da usvoji predlog zakona o koordinaciji službi bezbjednosti kako bi se sa najvišeg nivoa koordinisalo službama koje se prvenstveno bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, saznaju “Vijesti” u Vladi.

Izradu tog zakona su inicirali potpredsjednik Vlade Duško Marković i ministar unutrašnjiih poslova Raško Konjević na osnovu analiza koje su dva ministarstva radila prošle godine.

Izvor “Vijesti” je rekao da je u Vladi formirana radna grupa koja se bavi analizom zakonskih rješenja u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Brisel je u više navrata ukazao da je u Crnoj Gori potrebno ojačati međusobnu koordinaciju institucija koje se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sudeći po iskustvima iz regiona, postoje dva nivoa koordinisanja - politički, koji čine ministri policije, pravde, odbrane..., i operativni u čiji sastav ulaze direktori policije, ANB...

U Srbiji je Biro za koordinaciju operativno tijelo i na njegovom čelu se nalazi sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost. U Srbiji tu funkciju obavlja prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić koji je stekao slavu u obračunu protiv korupcije i organizovanog kriminala upravo sa te pozicije.

U Hrvatskoj je za operartivnu koordinaciju zadužen Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Na njegovom čelu je ministar unutrašnjih poslova, trenutno Ranko Ostojić.

Bonus video: