Milošević: O koalicijama će odlučivati opštinski odbori

On je kazao da će DPS, od velikog broja kvalitetnih kandidata za gradonačelnika, izabrati onog za koga vjeruju da može najbolje odgovoriti potrebama građana
3 komentar(a)
Tarzan Milošević, Foto: Luka Zeković
Tarzan Milošević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.02.2014. 13:48h

Izostanak predizborne saradnje sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) u nekoliko gradova ne isključuje mogućnost da sa tom partijom u pojedinim opštinama lokalni odbori Demokratske partije socijalista (DPS) naprave neku vrstu dogovora, prije ili nakon izbora”, kazao je politički direktor Tarzan Milošević.

Na pitanje da li je, nakon Podgorice, izvjesno da DPS neće praviti koaliciju sa SDP-om, i u ostalim gradovima, Milošević je kazao da inicijalnu odluku o koalicionom nastupu na lokalnim izborima donose opštinski odbori DPS-a.

Milošević je rekao agenciji MINA da ta stranka ima najveći koalicioni kapacitet zato što vodi odgovornu politiku prilagođenu potrebama građana Crne Gore i zbog toga što su pouzdani politički partneri.

“Uvijek smo otvoreni za saradnju sa drugim partijama. Pored toga, samostalan nastup DPS-a u nekoliko crnogorskih opština donio nam je najbolje rezultate i potvrdio nesumnjivo najveći politički autoritet. Između ta dva pola tražićemo optimalan način nastupa na izborima”, kazao je on.

Milošević je poručio da će DPS biti pobjednik izbora u Podgorici i zavrijediti još jedan četvorogodišnji mandate koji će, kako je rekao, iskoristiti za njen dinamičan razvoj.

On je kazao da će DPS, od velikog broja kvalitetnih kandidata za gradonačelnika, izabrati onog za koga vjeruju da može najbolje odgovoriti potrebama građana Podgorice.

Upitan sa kojim bi partijama DPS mogla da pravi koalicije i da li su to stranke sa kojima su u koaliciji na državnom nivou, Milošević je kazao da imaju pozitivno iskustvo iz saradnje sa tim partijama.

“Naše očekivanje je da politički program DPS-a, kao partije koja ima ubjedljivo najveću podršku građana, bude okosnica koalicionog programa uz uvažavanja specifičnosti ostalih stranaka sa kojima sarađujemo. Ko god hoće i umije da radi u interesu našeg društva dobrodošao je da dijeli teret odgovornosti vršenja vlasti”, rekao je on.

Milošević je kazao da još nije bilo razgovora sa nekom od partija.

Upitan da li je DPS spremna za saradnju sa Socijalističkom narodnom partijom i od čega bi ona zavisila, on je rekao da saradnja ne podrazumijeva apriori koaliciju. “Svjedoci smo da opozicione partije sarađuju sa pojedinim članicama vladajuće koalicije”.

“Za naše društvo je dobro što se umanjuju političke razlike između partija i što su one spremnije da međusobno sarađuju. Državnu nezavisnost smo obnovili, sada nam je prioritet veći kvalitet života građana Crne Gore. Na tom planu smo spremni da sarađujemo sa svakim ko je kadar da novim idejama i rješenjima obogati ukupnu politiku”, dodao je on.

On je, komentarišući ocjene lidera Demokratskog fronta (DF) Miodraga Lekića da će DF pobijediti u većini od 11 opština, kazao da je, ukoliko se pogledaju izjave iz partijskih izbornih štabova prije izbora na Cetinju, Mojkovcu, Petnjici, Ulcinju, prethodno Andrijevici i Nikšiću, jasno ko odmjereno i odgovorno prognozira izborne rezultate.

“Niko iz DF-a nije saopštio nijedan konkretan argument na osnovu kojeg temelje takav optimizam. Naivno je vjerovati da će rezultati izbora na lokalnom nivou biti jednaki rezultatu sa predsjedničkih izbora, kada je u svim crnogorskim gradovima gdje su održani lokalni izbori DF osvojio od 30 odsto do skoro 80 odsto manje glasova od njihovog predsjedničkog kandidata”, smatra Milošević.

Prema njegovim riječima, čestim ponavljanjem te teze vjerovatno neko u DF-u ima potrebu da javno podsjeća da razliku u rezultatima predsjedničkih izbora u odnosu na sve manju podršku koju taj politički savez osvaja iz izbora u izbore.

Bonus video: