Lajčak: Brzina pristupanja EU u rukama Crne Gore

Lajčak je kazao da je rizično spekulisati o vremenskim rokovima, kada je u pitanju članstvo Crne Gore u EU
14 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2014. 13:14h

Brzina pristupanja Evropskoj uniji (EU) je u rukama Crne Gore, jer su Unija i Evropska komisija (EK), spremne da napreduju onom brzinom, kojom je ta država spremna da ide, rekao je ministar vanjskih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak.

On se danas u Minhenu sastao sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem.

Lajčak je kazao da je rizično spekulisati o vremenskim rokovima, kada je u pitanju članstvo Crne Gore u EU.

"To što treba da znate je, da je brzina procesa potpuno u vašim rukama, jer je EU i Evropska komisja spremna da napreduje onom brzinom, kojom je Crna Gora spremna da ide. Sve procjene su pozitivne", rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, Crna Gora sada vodeća država u regionu, država koja je, kako je podsjetio, ušla u pregovore u pristupanju.

"Nema tu nikakvih ozbiljnih problema i ne vidim ozbiljne probleme u budućnosti tako da sve zavisi od toga da se zatvaraju poglavlja. Mislim da nikome ne pomaže sa se spekuliše o rokovima, ali treba da se svi fokusiraju na kvalitet procesa", smatra Lajčak.

Kako je naveo, ova godina je specifična za EU, navodeći da se ulazi u evropske izbore, »ali to ništa ne znači za pregovore jer Komisija je tu, i biće tu«.

"To je godina kada može još više da se uradi, jer tu nema tu nekih velikih političkih manisfestacija, ali ima sav prostor za suštinski rad", ocijenio je Lajčak.

Upitan očekuje li da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO u septembru, Lajčak je rekao da je ta država na prvom mjestu država aspiranata za članstvo u Alijansu.

"Nije još odlučeno da li će sledeći samit biti samit proširenja, iako je u Čikagu rečeno više puta da bi trebalo da bude. Ako bude ta odluka, onda sigurno je Crna Gora dio te odluke", kazao je Lajčak.

On je naveo da će na sastanku ministara vanjskih poslova u junu biti donijeta odluka ta odluka.

"Dok EU je malo dugotrajniji proces, što se NATO –a tiče, do kraja maja bi bio dobar prostor da se iskoristi", kazao je Lajčak

"Vlada Crne Gore zna šta treba da uradi i vidim da su se stvari pokrenule značajno i da se ozbiljno radi na svim pitanjima. Postoje sve šanse da Crna Gora do maja može da ubijedi da je spremna da dobije pozivnicu za članstvo u NATO", rekao je Lajčak.

Ima unutar NATO-a, kako je naveo, ima zemalja koje smatraju da Crna Gora treba da dobije pozivnicu za članstvo, »ima država koje misle da treba više da se uradi, tako da sve je otvoreno«.

"Dok EU je malo dugotrajniji proces, što se NATO –a tiče, do kraja maja bi bio dobar prostor da se iskoristi", kazao je Lajčak.

Đukanović je ponovio da je Vlada u potpunosti posvećena reformama u sklopu daljeg puta ka EU i NATO-u i zahvalio Slovačkoj na snažnoj, kontinuiranoj i iskrenoj podršci.

Galerija

Bonus video: