Bez DPS-a: Forca ide u pregovore sa Đekom i DUA

Glavni odbor partije Nazifa Cungua jednoglasno odlučio sa kime će da razgovara o formiranju vlasti
0 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Nazif Cungu, Foto: Luka Zeković
Genci Nimanbegu, Nazif Cungu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2014. 07:41h

Glavni Odbora Force jednoglasno je odlučio da ta partija počne pregovore za formiranje vlasti u Ulcinju sa albanskim političkim subjektima - koalicijom ”Zajedno za budućnost Ulcinja” koju predvodi Fatmir Đeka i Demokratskom unijom Albanaca (DUA) Mehmeta Zenke.

“Polazeći od programskih ciljeva Force, kao i bliskosti partijskih programa, GO je ocijenio da postizborna koalicija sa pomenutim subjektima na najbolji način omogućava realizaciju političkog programa Force a u interesu svih građana Opštine Ulcinj”,

“Pregovori treba da počnu bez uslovljavanja poštujući demokratske principe”, saopšteno je sinoć iz Force.

Forca je na nedjeljnim izborima osvojila osam, Đekina koalicija sedam, a DUA tri mandata, što je dovoljno za formiranje većine i izbacivanje iz igre DPS-a, koji je sa devet osvojenih mandata pobjednik nedjeljnih izbora.

Prema informacijama “Vijesti”, pritisci uticajnih struktura iz Albanije, a posebno sa Kosova, na pojedine prvake albanskih partija da u Ulcinju formiraju sami vlast, nastavljeni su i tokom jučerašnjeg dana, možda i jače nego prethodna dva dana, kazali su “Vijestima” izvori iz albanskih partija u Ulcinju.

U svojevrsnu kampanju da se iz igre izbaci DPS, iako je premijer Milo Đukanović u veoma dobrim odnosima sa dijelom kosovskih i albanskih lidera, uključili su se, kako tvrde izvori “Vijesti”, pojedini političari i gradonačelnici. Na uticajnim kosovskim i albanskim portalima javno se apeluje na albanske partije da naprave koaliciju između sebe i zadrže mjesto predsjednika opštine, koje im pripada od uvođenja višestranačja 1991. godine.

Đeka je objelodanio predizborni sporazum sa DPS-om u kojem piše piše da će DP nakon izbora savez prvo ponuditi DPS-u, ali je naglasio da u eventualnim pregovorima neće odustati od najvažnije funkcije u gradu. Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević u izbornoj noći je rekao da funkcija gradonačelnika pripada toj partiji.

Bonus video: