Penzioneri predlažu nezavisnost Fonda za profesionalnu rehabilitaciju

Napominju da Fond, ustvari, ne postoji, već samo služi za ubiranje doprinosa od poslodavaca.
1 komentar(a)
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2014. 19:23h

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore, pripremila je Predlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom u kome se predlaže da on bude poseban organ.

"Već više godina brojne NVO mole da se Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanju lica sa invaliditetom formira kao posebno pravno lice, odnosno kao posebna potrošačka jedinica,kako bi sredstva koja poslodavci uplaćuju zaista i koristili oni kojima su ta sredstva namijenjena. Poslodavci su od 23. maja 2009. godine do 25. maja 2013. godine, na ime posebnog doprinosa za zapošljavanje lica sa invaliditetom, uplatili 21.186.622 eura, a da je za realizaciju programa profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom,kao programske aktivnosti Zavoda,utrošeno svega 1.319.620 eura", saopšteno je iz te partije.

Napominju da Fond, ustvari, ne postoji, već samo služi za ubiranje doprinosa od poslodavaca.

Direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić kazala je da ta organizacija podržava inicijativu.

"Očekujemo da ćemo svojim iskustvom i znanjem u toj oblasti uticati na kvalitetno definisanje odredbi Predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom, kako bi se konačno posle pet godina nenamjenskog trošenja sredstava trošila u cilju poboljšanja uslova za zapošljavanje osoba s invaliditetom i samog procesa zapošljavanja, a ne kao do sada za nama nepoznate namjene".

Bonus video: