Eksperti EK prihvatili da DIK istražuje izborne zloupotrebe

Prema informacijama “Vijesti”, eksperti su imali minimalne korekcije na predloge MANS-a
4 komentar(a)
Zoran Vukčević, Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Zoran Vukčević, Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2014. 15:34h

Eksperti Evropske komisije (EK) koji sarađuju sa poslanicima na izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija podržali su većinu amandmana Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), saznaju “Vijesti”.

Prijedlozima koje je dostavio MANS predviđeno je da se Državnoj izbornoj komisiji (DIK) daju ovlašćenja za pokretanje administrativne istrage u slučaju predizbornih zloupotreba državnih resursa, kao i da ta komisija pokrene prekršajne postupke protiv pojedinaca ili institucija koje uoči izbora prekrše zakon. Amandmanima su precizirani rokovi u kojima Komisija mora djelovati, u slučaju kršenja zakona, a institucijama je oročeno vrijeme za odgovore na zahtjeve Komisije.

Prema informacijama “Vijesti”, eksperti su imali minimalne korekcije na predloge MANS-a i članova podgrupe za Zakon o finansiranju političkih partija Zorana Vukčevića (DPS) i Milutina Đukanovića iz Demokratskog fronta (DF), i dostavili pisano mišljenje kako bi se izbjegla različita tumačenja.

Vukčević je kazao da je u toku rada se ekspertima dosta amandmana korigovano, navodeći da su predlozi koje je dostavio MANS konfuzni “jer se ne zna da li pripadaju DF-u”.

On je rekao da je Front prihvatio korekcije amandmana, navodeći da bi bilo korektno da MANS prvi da stav o izmjenama.

“U toku rada sa ekspertima dosta amandmana je korigovano i DF je to prihvatio. Međutim, ja nijesam siguran da oni imaju ovlašćenje za to. Po mom mišljenju, korektno bi bilo da MANS prvo da svoj stav, i ostale partije treba da se izjasne”, naveo je Vukčević koji nije saopštio stav DPS-a prema ovim amandmanima.

On je predložio da se u daljoj proceduri sagledaju svi detalji, navodeći da treba vidjeti u kom pravcu bi trebalo ići u izmjene zakona na osnovu mišljenja inostranih eksperata.

“DPS je saglasan sa inostranim ekspertima da treba napraviti zakon koji će biti primjenjiv i ne treba izmišljati 'epohalne' novotarije već koristiti međunarodne standarde i iskustva”, zaključio je Vukčević.

Đukanović nije želio da komentariše jučerašnji sastanak. Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović ranije je kazala da su evropski eksperti podržali amandmane u kojima se, između ostalog, preciziraju zabrane zapošljavanja, dodjele finansijske pomoći, korišćenja državnih resursa tokom izborne kampanje...

Bonus video: