KLUČAN OBJEKAT ZA GRAD

Budvanska URA: Što hitnije vratiti Citadelu gradu

U GP URA vjeruju da će i aktuelni vlasnik imati raziumijevanja i volje da se Citadela vrati gradu, a ukoliko sredstva koja Opštini stoje na raspolaganju ne budu dovoljna, tražiće da se napravi rebalans, odnosno plan otkupa i vraćanja Citadele opštini Budva
420 pregleda 2 komentar(a)
Budvanska Citadela, Foto: Vuk Lajović
Budvanska Citadela, Foto: Vuk Lajović

Opštinski odbor Građanskog pokreta URA je prilikom konstituisanja nove budvanske vlasti 2016, već na prvom sastanku zatražio da se napravi lista prioriteta u opštini Budva.

Prema riječima Blaža Rađenovića kao jedan od vodećih prioriteta su vidjeli vraćanje, odnosno otkupljivanje Citadele.

“Ta je inicijativa jednoglasno prihvaćena od strane svih koalicionih partnera koji participiraju u vlasti. Kako smo obaviješteni, u nekoliko navrata su i obavljani razgovori sa aktuelnim vlasnikom Citadele, gospodinom Ćupićem, ali se u tom poslu ni najmanje nije odmaklo".

"Citadela je za grad Budvu i njegovo funkcionisanje ključni objekat i nezamislivo je da ovako važan kulturno-istorijski i prostor, smješten u samom središtu drevne Budve, bude u vlasništvu bilo koga osim Opštine i njenih građana i građanki. Podsjećamo pritom da je izdvajanje Citadele iz gradskog kulturnog jezgra do sada rezultiralo milionskim štetama i redukcijom onog što su mogle da ostvaruju i pružaju institucije kulture, a posebno Grad teatar. Posebna šteta je u domenu povjerenja građana u pravdu i pravičnost, koju su izazvali upravo oni kojima susvojevremeno bili povjeravani grad i njegove funkcije”, naveo je Rađenović.

Navodi da kao predstavnici Građanskog pokreta URA, koji se u predizbornom i postizbornom periodu isključivo i jedino držao principa i obećanja datih građanima, vraćanje Citadele i njeno stavljanje u funkciju gradske kulturne politike i ponude vide kao svoju obavezu.

“Ta obaveza proizilazi i iz dogovorenog i potpisanog Koalicionog sporazuma i zato ćemo tražiti da se ova tačka u što hitnijem roku nađe na dnevnom redu koalicionih sastanaka i sjednice SO.

"Napominjemo da, bez obzira na kontroverze koje su pratile razmjenu 684 kvadrata saniranog i iznimno vrijednog stambenog prostora na Citadeli za 684 kvadrata stanova u Tivtu, na lokaciji 'Delfin', ne želimo da sada bilo koga oštetimo ili mu nešto otimamo. Međutim, neprikosnovenost privatne svojine ne podrazumijeva da sezauvijek prihvati zatečeno stanje i aboliraju od odgovornosti oni koji su omogućili za grad izuzetno nepovoljne poslove".

"Zbog toga ćemo tražiti uključivanje stručnjaka i licenciranih lica koja se bave procjenom nekretnina, a sve to nakon što predsjednik opštine, gospodin Carević, prethodno obavi razgovor sa aktuelnim vlasnikom. Uzavisnosti od procijenjene visine nadoknade, kao i prethodno postignutog dogovora, zahtijevaćemo da Opština vrati Citadelu gradu čiji je ona neodvojivi kutlurološki orijentir”, istakao je Radjenović.

U GP URA vjeruju da će i aktuelni vlasnik imati raziumijevanja i volje da se Citadela vrati gradu, a ukoliko sredstva koja Opštini stoje na raspolaganju ne budu dovoljna, tražiće da se napravi rebalans, odnosno plan otkupa i vraćanja Citadele opštini Budva.

Preporučujemo za Vas