Vuković: Politički kurs izgradnja najbližih odnosa sa Kosovom

Vuković je istakao da dobre političke odnose koje Crna Gora ima sa državama regiona i šire Podgorica prepoznaje kao šansu za intenziviranje saradnje na nivou glavnih gradova
639 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Podgorica.me
Sa današnjeg sastanka, Foto: Podgorica.me

Crna Gora i Kosovo imaju odlične bilateralne odnose i gradska uprava će učiniti sve da se oni obogaćuju i unapređuju i u narednom periodu, istakao je gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Vuković se danas sastao sa ambasadorom Kosova, Skenderom Durmishijem, i čestitao mu jedanaestu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Naš strateški politički kurs je da sa Kosovom izgrađujemo najbliže moguće odnose, ne samo zbog činjenice da smo susjedne države, nego i zbog zajedničke istorije koja nas povezuje i upućuje na zajedničku evropsku i evroatlantsku budućnost“, naglasio je Vuković.

On je istakao da dobre političke odnose koje Crna Gora ima sa državama regiona i šire Podgorica prepoznaje kao šansu za intenziviranje saradnje na nivou glavnih gradova.

„U tom smislu, veoma smo zainteresovani da uspostavimo kontakte sa kolegama iz Prištine kako bismo dogovorili uzajamne posjete u što kraćem roku i neposredno se uvjerimo šta jedni od drugih možemo da naučimo jer dijelimo iste probleme i susrijećemo se sa sličnim izazovima“, naglasio je Vuković.

On je istakao da Glavni grad radi na oživljavanju biznis zona i kreiranju uslova za privlačenje stranih investicija, pa je u tom dijelu Podgorica posebno zainteresovana za povezivanje sa uspješnim kompanijama sa Kosova koje su zainteresovane da svoj kapital ulože u glavni grad Crne Gore.

„U interesu nam je i intenziviranje saradnje na polju turizma, sa ambicijom da što više građana Kosova dođe u Podgoricu i da što više Podgoričana obiđe Kosovo“, iskakao je Vuković, dodajući da i na na polju kulture postoji dosta prostora za produbljivanje saradnje na obostranu korist i zadovoljstvo.

„Temelj naše komšijske i prijateljske saradnje na duge staze uspostavljen je onda kada je Crna Gora otvorila vrata izbjeglicama sa Kosova i kada je priznala Republiku Kosovo, tada ste pokazali viziju i smjelost, zato se mi radujemo svim vašim uspjesima“, istakao je Durmishi.

Prema njegovim riječima, strateške orijentacije Podgorice su prijateljske i utemeljene na zdravim namjerama.

To se, kako je dodao, primjećuje svakog dana.

On je zadovoljan što Podgorica postaje prepoznatljiv i privlačan grad za turiste najviše zahvaljujući ubrzanom razvoju i posebnom urbanom identitetu kome doprinose brojne aktivnosti koje organizuje gradska uprava.

„Moja najvažnija poruka je da odlične odnose koje imamo na međudržavnom nivou efikasnije operacionalizujemo na lokalnom nivou i uspostavimo bližu saradnju između dva glavna grada – Podgorice i Prištine“, istakao je Durmishi.

On je dodao da je vrlo raspoložen da lično pruži podršku povezivanju rukovodstava dva grada i razmjeni iskustava, cijeneći da postoji širok prostor za uspostavljanje saradnje i razvijanje budućih odnosa.

Durmashi je uvjeren da će unapređenjem putne infrastrukture biti stvorene pretpostavke za još čvrsće veze glavnih gradova Crne Gore i Kosova i realizaciju konkretnih aktivnosti i projekata koji su u interesu dva nadorda i dvije države.

Bonus video: