Partijski kadrovi su važniji od stručnjaka

Umjesto zapadanih vrijednosti stranački interesi vladaju svim djelovima društvaPartitokratija
122 pregleda 7 komentar(a)
Igor Lukšić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.01.2014. 16:31h

Partitokratija prijeti da se uvuče u sve pore sistema, čak i više nego u vrijeme kada je u Crnoj Gori vladao jednopartijski sistem, ocijenio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Igor Lukšić.

On je u blogu, objavljenom na sajtu DPS-a, kazao da njegova partija mora biti predvodnik u formiranju sistema oslobođenog partitokratije.

“Da bi istorijska misija državotvorne partije bila uspješno okončana, potrebno je da DPS bude predvodnik novog načina ponašanja i razmišljanja, koji karakteriše transparentan, građanski kontrolisan sistem u kojem svi nosioci javnih funkcija imaju posebne odgovornosti da svojim odnosom potiskivanja ličnog interesa, doprinose uspostavljanju vrijednosti. Dakle sistem koji je oslobođen partokratije, koja prijeti da se uvuče u sve pore sistema, čak i više nego tokom jednopartijskog sistema”, naveo je on.

Lukšić je pojasnio da dugotrajna nesmjenjivost vlasti nije grijeh, jer takvih primjera ima u Evropi, navodeći da su promjene zdrave, ukoliko postoji zdrava alternativa

On smatra da je Crna Gora ispunila potreban, ali ne i dovoljan uslov za uspostavljanje zapadnih vrijednosti, dodajući da se taj potreban uslov ogleda u državnom okviru. Lukšić je istakao da treba formirati novi sistem koji je sposoban da funkcioniše na osnovu zapadnih vrijednosti. U tom sistemu, kako je kazao, profesionalizam mora biti osnovni uslov za napredovanje.

“Osim skupštinskih i pozicija u vladi, odnosno pozicija državnih sekretara, ostalo, uključujući poslovne subjekte, treba da popunjavaju, prije svega i kao eliminatorni uslov, kompetentni ljudi kojima nije nužna partijska preporuka. To je posebno važno za pravosudni sistem. Ovo je nužno, čak i po cijenu možda kojeg procenta glasova manje ili ponekad razočaranih koalicionih partnera, ko god činio u tom trenutku aktuelnu vlast”, istakao je crnogorski šef diplomatije i potpredsjednik Vlade.

On smatra da je država na ispitu da dokaže da se uspješno nosi sa zadatkom zaštite ljudskih i svojinskih prava, navodeći da su bezbjednost i zaštita imovine prva je stvar koju građani očekuju od države, te da je veoma važna sloboda kritičkog izražavanja i izvještavanja. „Ako nije ostvaren taj zadatak, ako građani brinu da li će ih u gluvo doba noći probuditi eksplozija, ako strahujete za posljedice zbog izgovorene riječi, tada evropska država 21. vijeka pada na najvažnijem ispitu, poslije koga popravni ispit biva dramatično teži“.

Lukšić je pojasnio da dugotrajna nesmjenjivost vlasti nije grijeh, jer takvih primjera ima u Evropi, navodeći da su promjene zdrave, ukoliko postoji zdrava alternativa. On je kazao da je članstvo u EU i NATO-u samo simbol procesa, koji je mnogo važniji od članstva.

Podsjećajući da se početkom godine navršilo četvrt vijeka od antibirokratske revolucije, Lukšić je kazao da te događaje jedni poistovjećuju sa tranzicionim počecima istočne Evrope, a drugi sa nadiranjem nacionalizma, koji je region gurnuo u građanski rat. On smatra da je crnogorska vlast u devedesetim bila dio politike koja nije promovisala evropske težnje, ali da je izbjegla ljudske žrtve.

„Izbjegnuti su direktni sukobi, u najvećoj mjeri i NATO bombardovanje, dok je na miran način obnovljena nezavisnost. Otvoreni su pregovori o članstvu u EU, na vratima je NATO članstva, uvažen je činilac regiona i međunarodnih multilateralnih institucija, solidnog je poslovnog ambijenta, destinacija je mnogih važnih investicija“, kazao je on.

Lukšić je ocijenio i da je cijena zaostajanja za drugim zemljama nekadašnjeg istočnog bloka, velika, navodeći da je očigledna otežana i zakašnjela ekonomska tranzicija i pogrešan redosljed poteza u ranoj fazi.

Bonus video: